Nedjelja, 26 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTIPočele velike nuklearne vježbe NATO-a u Europi: Očekuje se da Rusija uradi...

Počele velike nuklearne vježbe NATO-a u Europi: Očekuje se da Rusija uradi isto

NATO je u ponedjeljak započeo svoje dugo planirane godišnje nuklearne vježbe u sjeverozapadnoj Evropi dok tinjaju napetosti oko rata u Ukrajini uz prijetnje Vladimira Putina da će upotrijebiti sva sredstva za odbranu ruske teritorije, javlja AP. 

Četrnaest od 30 zemalja članica NATO-a učestvuje u vježbama, za koje je vojni savez rekao da će uključivati ​​oko 60 borbenih aviona, uključujući i avione za nadzor i punjenje gorivom.

Većina vježbi održat će se najmanje 1000 kilometara od ruskih granica.

Američki bombarderi dugog dometa B-52 također će sudjelovati u manevrima kodnog imena ‘Steadfast Noon’ (Postojano podne), koji će trajati do 30. oktobra. NATO nije dozvolio pristup medijima.

Ova vojna alijansa je navela da će se trenažni letovi odvijati iznad Belgije, koja je ove godine domaćin ove vježbe, kao i iznad Sjevernog mora i Ujedinjenog Kraljevstva, a pritom se ne koristi živo municija, naglasio je NATO. 

“‘Postojano podne’ je rutinska, vježba koja se dogaša svake godine i koja nije povezana s trenutnim svjetskim događanjima”, navodi se u saopćenju Alijanse. 

Vježbe su planirane prije nego što je Putin naredio ruskim trupama da uđu u Ukrajinu u februaru ove godine.

Rusija obično održava svoje vlastite godišnje manevre otprilike u isto vrijeme, a NATO očekuje da će Moskva vježbati svoje nuklearne snage tokom ovog mjeseca.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari