Petak, 19 Aprila, 2024

Pokrenuta grupa “Nisam tražila”: Traumatične ispovijesti žena iz BiH i regije

Nakon što je srbijanska glumica Milena Radulović optužila za silovanje uglednog profesora i reditelja Miroslava Aleksića, u samo nekoliko sati povezale su se umjetnice iz cijelog regiona. Ispričale su svoje traume i jedna drugoj poručile – #NisiSama.

Naime, pokrenuta je grupa na Facebooku u kojoj glumice govore o svojim iskustvima. Od glume, modelinga do školskih dana i različitih trauma iz tog vremena.

Sinoć se i Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu oglasila, pozvavši sve bivše i sadašnje studente da prijave slučajeve seksualnog uznemiravanja.

“Hvala na brzoj reakciji i nadamo se da će se sa studentima koji istupe postupati shodno svim pravilima i bez diskriminacije. Ako želimo da ova akcija urodi plodom, prijavimo nasilje”, naveli su.

Potaknuti postovima na Facebook stranici „Nisam tražila,“ kako su rekli, uposleni na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, pozivaju i ohrabruju sve koji su iskusili uznemiravanje da to prijave u nadležne institucije ili menadžmentu ASU.

“Reagujući instantno, ASU Sarajevo je formirala prostor od povjerenja za sve studentkinje i studente i zaposlene da prijave sva eventualna nedolična ili nasilna ponašanja. U tom kontekstu, ASU se obavezuje da svako takvo ponašanje oštro sankcionira. Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nema tolerancije prema bilo kojoj vrsti zloupotrebe, zlostavljanja niti uznemiravanja. Nastavićemo sa poštivanjem digniteta svakog pojedinca, i etika će biti uvijek osnova našeg rada kao i do sada”, istaknuli su.

Sve slučajeve koji spadaju u opisane kategorije možete prijaviti u pravnu službu ASU na mail: sekretar@asu.unsa.ba

(N1 BIH)

VIJESTI

Najnovije vijesti