Petak, 27 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIPolicajci, profesori i ostali budžetski korisnici HNK u petak izlaze na ulice...

Policajci, profesori i ostali budžetski korisnici HNK u petak izlaze na ulice ako ne dobiju 1.080 KM

Policajci profesori i ostali zaposlenici koji plaće dobivaju iz budžeta HNK danas su jednosatnim štrajkom upozorenja poručili predstavnicima Kantonalne vlasti da u slučaju nastavka ignoriranja njihovih zahtjeva za isplatu 1.080 KM jednokratne pomoći izlaze na ulice.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata FBiH i Sindikata srednjih škola u HNK Josip Milić ističe da je Vlada HNK odlučila isplatiti budžetskim korisnicima 300 KM jednokratne pomoći, a ne 1.080 KM kako je predviđeno u Federaciji BiH kao odgovor na inflaciju što je izazvalo bunt u tom kantonu.

Ističe da je taj iznos neprihvatljiv i diskriminirajući kao i činjenica da se predstavnici vlasti odnose ignorantski prema radnicima u HNK koji su već slali zahtjeva za izjednačavanje novčane naknade s predviđenom u FBiH.

“Jednosatni štrajk upozorenja održan je u svim osnovnim školama HNK prvi sat prve i druge smjene, a u srednjim školama zadnji sat prve i druge sjene, dok su državni službenici od 12 do 13 sati bili u štrajku upozorenja na svojim radnim mjestima”, kaže Milić za Klix.ba.

Ističe kako je ovo samo prvi korak Koordinacije zaposlenih budžetskih korisnika u HNK koje planiraju radikalnije aktivnosti ako se ne udovolji njihovim zahtjevima da se izjednače s ostalim zaposlenicima u FBiH.

“Ako ne bude reakcija ni na ove naše korake, u petak ćemo održati dvosatni štrajk upozorenja i u to vrijeme održati mirnu protestnu šetnju kroz grad”, kazao nam je Milić.

Podsjeća da je pred Vladom HNK okupljanje još zabranjeno, pa će se prosvjednici okupiti ispred SC Kantarevac u Mostaru gdje će u 12 sati formirati kolonu koja će marširati preko Bulevara, Liska ulicom do Vlade HNK gdje će ponoviti svoje zahtjeve i poručiti da neće odustati od svojih prava.

“Vladajuće strukture se ponašaju prema nama ignorantski i mi ne možemo stati na tome. Ići ćemo dalje sve dok nas ne shvate ozbiljno”, zaključio je predstavnik sindikalaca iz HNK.

KLIX.BA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari