Četvrtak, 25 Jula, 2024

Policija u BiH upozorava građane na prevare putem društvenih mreža

Građani su dovođeni u zabludu i prevareni tako što su putem društevnih mreža stupali u kontakt sa licima koja su napravila lažni profil sa fotografija veće svote novca i tiketa sportskih kladionica, i koja su obećavala dojavu o ishodu sportskog meča, uz pozivanje da se obrate zainteresovani koji žele na brzinu da zarade velike svote novca.

Nakon što bi im se zainteresovani javili, osumnjičeni su, kako navode iz banjalučke Policijske uprave, obećavali da će im dostaviti konačan rezultat o ishodu utakmice, uz prethodnu uplatu dijela novca.

Nakon što oštećeni uplate, ukoliko bi se rezultat podudario sa obećanjem, nastavljali su traženje novca uz dalje obećanje da će dostavljati i druge rezultate i da će konačna zarada biti velika, a ukoliko se ishod utakmice nije usaglasio sa dojavom, blokirali bi pristup profilu oštećenog ili ga i dalje održavali u zabludi da će dobiti novac nakon sljedeće uplate.

Iz Policijske uprave Banja Luka kao drugi način izvršenja krivičnog djela prevara putem društvenih mreža ističu da osumnjičeni ostvare kontakt putem društvenih mreža sa oštećenima, te mu uz obećanje ishoda rezultata utakmice traže da uplati novac na ime dobijanja podataka o tačnom ishodu klađenja, a potom koriste njegov profil za navodnu reklamu, na šta oštećeni pristaje u nadi da će zaraditi na ime korištenja profila i buduće zarade na klađenju, što se ne realizuje.

Osumnjičeni su, kako se ističe u saopštenju, na opisani način ostvarili značajnu imovinsku korist jer su novac dobijali od oštećenih lica u iznosu od najmanje 200 KM po jednoj uplati, a nakon izvršene prevare su gasili profile.

Nakon određenog vremena osumnjičeni su otvarali nove lažne naloge, te na taj način ponovili krivično djelo.

Policijska uprava Banja Luka intenzivno radi na sprečavanju i rasvjetljavanju ovih krivičnih djela i poziva građane da, ukoliko su bili žrtve prevara, to prijave u najbližu policijsku stanici ili na besplatan broj 122.

VIJESTI

Najnovije vijesti