Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Uz poruku da žele promjene: U Tuzli obilježen Dan srednjoškolaca

Više od 150 učenika sa područja Tuzlanskog kantona učestvovalo je danas u obilježavanju Dana srednjoškolaca. Ovaj dan se u Bosni i Hercegovini obilježava svake godine 17. novembra, a u znak sjećanja na studentske proteste u Pragu 1939. godine, kada su studenti i učenici protestvovali protiv nacističkog režima, a strijeljani su bez prethodnog suđenja. Tuzlanski učenici na ovaj dan željeli su ukazati na značaj svih srednjoškolaca. Iako se čini da su mladi u BiH pasivni i da nisu spremni na promjene, bh. srednjoškolci poručuju svoj dan svake godine obilježavaju uz nadu da će uspjeti napraviti promjene u obrazovanju.

„Prije svega cilj obilježavanja Dana srednjoškolaca jeste da srednjoškolci na jedan dan osjete svu tu važnost svoje uloge, tj. da su srednjoškolci u ovom društvu i da na taj način upoznamo građane sa vizijom koju mi provodimo, a to je da su srednjoškolci resurs ove države, a ne problem koji ona treba da rješava.“ – kazala je Merjema Berbić, predsjednica Mreže vijeća učenika TK.

 „Reforma obrazovnog sistema, pričali smo da mi sada već krenemo sa nekim sastancima sa ministrom obrazovanja da bismo krenuli u neke promjene zato što stvarno mislimo da se treba promijeniti sistem obrazovanja i nastava, treba se uvesti i interaktivna nastava, a imamo i još nekoliko projekata.“ – kazao je Kenan Imamović – učenike Elektro-tehničke škole Tuzla.

VIJESTI

Najnovije vijesti