Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Posao rudara je među najrizičnijim, ali uprkos tome, primjetan je nesrazmjer težine posla i zarade. Sretno, rudari.

Danas se u Bosni i Hercegovini obilježava Dan rudara, ljudi koji svoj radni vijek provedu pod zemljom, nerijetko u nesigurnim uslovima.

U ukupno 20 rudnika u Bosni i Hercegovini rudari svakodnevno zarađuju “hljeb sa sedam kora”. Bilo da su u pitanju površinski kopovi ili jame, nerijetko rade u neizivjesnim uslovima i izloženi velikom riziku.

Iako nove tehnologije donose modernizaciju procesa rada, rudarski posao i dalje je izuzetno težak i zahtjevan. Dok rudari koji provode radni dan ispod zemlje strahuju za goli život, u ništa boljoj situaciji nisu ni radnici na površinskim kopovima.

Posao rudara je među najrizičnijim, ali uprkos tome, primjetan je nesrazmjer težine posla i zarade.

Osim obezbjeđenja energetske nezavisnosti, rudnici i rudari su žile kucavice lokalnih zajednica u kojima djeluju.

Tuzla obilježava Dan rudara

Tuzla danas obilježava ovaj dan na poseban način. Naime, prije 100 godina u ovom gradu je započela Husinska buna kada su se rudari oštro pobunili protiv smanjivanja dnevnica.

I danas rudari podsjećaju na socijalnu nepravdu, niska primanja i teške uslove u kojima rade.

SSSBiH: Položaj svih građana oslikava se u položaju rudara

“Oličenje i položaj građana u našoj zemlji ili u drugim zemljama se oslikava u položaju rudara i zato je važno da se načine dodatni napori da se položaj rudara popravi, da im se osiguraju kvalitetni i sigurni uslovi rada, plate koje odgovaraju ozbiljnosti posla kojim se bave i koje će njima i njihovim porodicama osigurati dostojanstven život”, istakao je Šatorović.

Poručio je da je neophodno nastaviti proces modernizacije i humanizacije u rudnicima uglja, te da država osigura investicione projekte koji će obezbijediti adekvatnu opremu za izvođenje rudarskih radova.

VIJESTI

Najnovije vijesti