Srijeda, 21 Februara, 2024

Potpisani ugovori podrške za mlade u povratničkim sredinama

80 povratnika sa visokom stručnom spremom potpisalo je ugovore za obavljanje pripravničkog staža u sklopu projekta Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Ovaj program se provodi već pet godina, a svrha mu je da podrži visokoobrazovane ljude i mlade kako bi lakše stekli prvo radno iskustvo i unaprijedili svoje znanje. Pored pripravnika ugovore je potpisalo  i 36 poslodavaca u 26 općina širom BiH.

”Radi se o raseljenim licima, povratnicima, visokoobrazovanim i oni će svojim obrazovanjem osnažiti zajednice iz kojih dolaze i danas smo im objasnili druge program koje je razvilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica prije svega namjenjeno mladim ljudima.  To su start up biznisi, razvoj malih i srednjih preduzeća itd,” rekao je Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH

Svrha pokretanja start up biznisa je zapošljavanje mladih, istakao je ministar Ramić jer time oni postaju temelj sredina iz kojih dolaze. Također, ministar smatra da je program dokaz pozitivne saradnje institucija, firmi, javnih ustanova i udruženja građana u radu na stvaranju opće koristi za zajednicu. Jedna od tih zajednica je i Općina Srebrenica u kojoj će pet pripravnika odrađivati pripravnički staž.

Iz Općine Srebrenica ističu da je projekat značajan jer je evidentan nedostatak visookoobrazovnog kadra. ”Svakako da će kroz ovaj projekat mladi ljudi koji su aplicirali uz pomoć institucija steći prvo radno iskustvo i pomoći će razvoju Srebrenice,” smatra Nermin Alivuković, zamjenik načelnika Općine Srebrenica

A svoje prvo radno iskustvo steći će i Samir Hušić u Općini Novi Grad kao pomoćnik u službi za inspekcijske poslove.

”Zahvalan sam na ukazanoj prilici i povjerenju. Siguran sam da ću steći nove radne vještine prilikom obavljanja tog staža i nova znanja koja će mi biti od velike pomoć prilikom daljeg zapošljavanja,” objasnio je Samir Hušić. 

Sticanje novih vještina kroz program ministarstva prošao je veliki broj mladih, a ministarstvo je istaklo da je u ovom mandatu rezultat programa hiljadu novozaposlenih. Ministarstvo je za program izdvojilo 380.000 KM u budžetu za 2018. godinu.

VIJESTI

Najnovije vijesti