Srijeda, 8 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETPreminuo bivši papa Benedikt XVI.

Preminuo bivši papa Benedikt XVI.

”S tugom vas obavještavam da je papa emeritus, Benedikt XVI, preminuo danas  9:34 u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu. Dodatne informacije bit će objavljene u najkraćem roku”, objavio je Vatican news na svom Facebooku.

“Želim vas sve zamoliti za posebnu molitvu za papu emeritusa Benedikta koji podupire Crkvu u svojoj šutnji. Jako je bolestan”, rekao je papa Franjo tokom opće audijencije u Vatikanu u srijedu.

Godine 2013. papa Benedikt XVI. šokirao je svijet donijevši gotovo neviđenu odluku da podnese ostavku na svoju dužnost, navodeći kao razlog “poodmaklu dob”.

Benediktova najava označila je prvi put da je papa odstupio s dužnosti u gotovo 600 godina. Posljednji papa koji je podnio ostavku prije svoje smrti bio je Grgur XII., koji je 1415. dao ostavku kako bi okončao građanski rat unutar Katoličke crkve u kojem je više od jednog čovjeka tvrdilo da je papa.

Godine 2020. Vatikan je rekao da je Benedikt patio od “bolnog, ali ne i ozbiljnog stanja”, nakon izvještaja njemačkih medija da je bolestan. N1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari