Ponedjeljak, 29 Maja, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETPrimjena Odluke o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete

Primjena Odluke o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete

uio38

Uprava za indirektno oporezivanje BiH podsjeća sve poreske obveznike i druga lica koja se bave prometom cigareta i duhana za pušenje u Bosni i Hercegovini, da je  07.01.2019. godine krajnji rok za dostavljanje popisnih lista cigareta i duhana za pušenje sa popisanim zalihama navedenih akciznih proizvoda na dan 01.01.2019. godine.

Naime, sva lica u BiH koja se bave prometom cigareta i duhana za pušenje bila su dužna  popisati zalihe na dan 01.01.2019. godine, a prije njihovog prometovanja nakon 31.12.2018. godine, i na popisnim listama obračunati razliku akcize za uplatu. Popisne liste se moraju dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje do 07. 01. 2019. godine.

Pored cigareta i duhana za pušenje, poreski obveznici su dužni popisati i količine (zalihu) akciznih markica za označavanje cigareta i duhana za pušenje, koje su preuzete u Upravi za indirektno oporezivanje a nisu iskorištene za obilježavanje ovih akciznih proizvoda do kraja 2018. godine, obračunati razliku akcize za uplatu, te i ove popisne liste dostaviti u Upravu za indirektno oporezivanje do 07.01.2019. godine.

Do 17.01.2019. godine mora se izvršiti uplata razlike akcize na popisane zalihe, u skladu sa Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2019. godinu.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize, u skladu sa Odlukom, mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

Podsjećamo da je Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2019. godinu definisano da će se od 01. 01. 2019. godine  na cigarete i duhan za pušenje plaćati sljedeće akcize:

   –  proporcionalna akciza po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta;

   –  specifična (fiksna) akciza u iznosu od 1,65 KM za pakovanje od 20 komada cigareta;

    – akciza na duhan za pušenje u iznosu od 114,40 KM / kg.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + specifična), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,86 KM po kutiji cigareta ili pakovanju od 20 komada (odnosno srazmjerno broju komada u pakovanju različitom od 20 komada).

Odluka o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2019. godinu predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duhan i cigarete u Evropskoj uniji.

M.O.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari