Nedjelja, 19 Maja, 2024

Pripadnici GP BiH provode pojačane aktivnosti u vezi nezakonitih migracija

Pripadnici Granične policije BiH su u posljednjih nekoliko mjeseci u nezakonitom prelasku i u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice otkrili više od 9 000 osoba, što je za gotovo 30 % više nego u istom razdoblju prošle godine. Prema državljanstvima, najviše zatečenih osoba u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice su državljani Afganistana, Turske, Pakistana, Maroka, Sirije, Iraka, Bangladeša. Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan područja graničnih prijelaza, odnosno u graničnom pojasu, a od samog početka migrantske krize najviše nezakonitih pokušaja ulazaka u Bosnu i Hercegovinu je u zoni odgovornosti Terenskog ureda istok – Višegrad na području koje pokrivaju postrojbe granične policije Zvornik, Višegrad i Hum – Foča.

Specijalizirane jedinice Granične policije preraspoređene su u navedene postrojbe radi obavljanja aktivnosti s ciljem sprječavanja nezakonitih prelazaka državne granice, presijecanja migrantskih ruta te otkrivanja i procesuiranja osoba koje se bave krijumčarenjem migranata. Pripadnici Granične policije BiH poduzimaju složene mjere i radnje uz primjenu svih raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava u zaštiti državne granice te, uz pojačanje iz drugih postrojbi GP i preraspodjelu policijskih službenika na dijelovima granice gdje je najveći migracijski pritisak, u zoni odgovornosti TU Istok – Višegrad ispomoć pripadnicima GP pružaju i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Državne agencije za istrage i zaštitu.

Granična policija BiH kontinuirano prati stanje nezakonitih migracija na državnoj granici i, unatoč limitarnim kadrovskim kapacitetima, ulaže  maksimalne napore, sukladno zakonu, s ciljem učinkovite zaštite državne granice i suzbijanja nezakonitih migracija, saopćeno je iz Granične policije BiH.

federalna.ba

VIJESTI

Najnovije vijesti