Nedjelja, 19 Maja, 2024

Racije na gradilištima u Njemačkoj: Najgore prošli radnici iz BiH i Srbije

Pripadnici njemačke Carine sproveli su nekoliko racija na gradilištima širom Njemačke kako bi provjerili status radnika i tom prilikom otkrili na desetine slučajeva rada na crno, uglavnom radnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Gruzije. 

Jedna od većih akcija sprovedena je u Duseldorfu na gradilištu u Vanheimer ulici, nedaleko od aerodroma. Samo ovdje je privedeno 19 radnika koji su radili na crno, najviše iz BiH.

Jedan broj radnika pokušao da pobjegne

Majkl Volk (Michael Walk), portparol glavne carinske kancelarije u Duseldorfu kaže da do sada nikada nisu naišli na ovoliki broj neprijavljenih radnika, koji ilegalno borave u Njemačkoj.

On je dodao da je tokom kontrole jedan od privedenih radnika pokušao da pobjegne, sakrio se među palete na gradilištu, ali su ga ubrzo pronašli.

Advertisement

0 seconds of 0 secondsVolume 0%

Pripadnici carine kontrolirali su i veliko gradilište na bivšem američkom skladištu u Gisenu, u saveznoj pokrajini Hessen. Rezultat akcije je 29 privođenja zbog rada na crno. Bilo je još devet privođenja tokom kontrola u Fuldi i Kaselu.

Najgore prošli radnici iz BiH i Srbije

– Svojom predanošću Carina želi pokazati da se rad na crno ne isplati – kazala je Stefani Aursvald (Auerswald), portparolka Carine u Gisenu.

Kako se navodi 200 ljudi iz oko 60 kompanija je kontrolirano. Najgore su prošli radnici iz BiH i Srbije, njih 29 koji nisu imali validnu boravišnu dozvolu za rad u Njemačkoj. Oni su privedeni, protiv njih je pokrenuta istraga, baš kao i protiv poslodavaca.

VIJESTI

Najnovije vijesti