Srijeda, 8 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETRezultati testiranja pokazali: Obrazovni sistem ravan katastrofi

Rezultati testiranja pokazali: Obrazovni sistem ravan katastrofi

Petnaestogodišnjaci u BiH, u prosjeku, zaostaju tri školske godine u odnosu na vršnjake iz Evropske unije. Svaki drugi petnaestogodišnjak u BiH ne posjeduje funkcionalnu čitalačku pismenost, odnosno razumijevanje i interpretaciju različitih vrsta tekstova.

Ove šokantne podatke obznanili su iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, a riječ je o dijelu rezultata PISA testiranja iz 2018. godine, međunarodne procjene znanja i vještina svih petnaestogodišnjaka u svijetu.

U svakoj normalnoj zemlji ovako porazni rezultati dovode do svojevrsnog društvenog fenomena koji su istraživači prozvali „PISA šok“, a koji uključuje medijsku paniku, političke pritiske, pa čak i pozive na ostavke u ministarstvima.

U BiH to, nažalost, nije slučaj jer, umjesto institucija, individue su te koje stalno upozoravaju na to da BiH ima izuzetno loš obrazovni sistem i da su rezultati učenika u BiH zabrinjavajući.

Nisu samo PISA rezultati loši. U okviru TIMSS 2019, međunarodnog istraživanja koje omogućava praćenje dostignuća u matematici i prirodnim naukama, pokazalo se da čak četvrtina bh. učenika četvrtog razreda osnovne škole ne dostiže ni osnovni nivo matematičkih znanja i vještina.

RTV Slon/akta.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari