Utorak, 26 Septembra, 2023

Sa zeničkim rudarima u štrajku upozorenja biće i kolege, najavljen i protest

Zbog aktuelne situacije u Rudniku mrkog uglja “Zenica” u Zenici, najavljen je štrajk upozorenja, prilikom čega će se zeničkim kolegama pridružiti i rudari šest drugih rudnika koji su u sastavu koncerna.

Radnici RMU Zenica su od 25. maja ove godine stupili u radnički neposluh. U današnjem saopštenju ističu kako su Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH, Elektroprivreda BiH i rukovodstvo rudnika od tada ignorisali kako aktuelno stanje, tako i potrebe radnika.

Stoga, šest rudnika uglja koji su u sastavu koncerna, danas su najavili štrajk upozorenja za peti i šesti juni, a koji će se odvijati od 7 do 8 sati ujutru.

Tako će, dakle, štrajk upozorenja u navedenom periodu održati u rudnicima ugla u Kaknji, Brezi, Đurđeviku, u rudniku “Abid Lolić” iz Bile, u rudniku “Gračanica” u Gornjem Vakufu, kao i u rudniku “Keka” u Tuzli.

Ujedno, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH će petog juna najaviti i protest članova ovog sindikata zbog aktuelnih problema u RMU Zenica.

Protest će se održati 8. juna pred upravnom zgradom Elektroprivrede BiH i sjedištem Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Naglasili su kako postoji spremnost radnika u drugim rudnicima uglja u sastavu Koncerna da se u toku protesta u svim rudnicima uglja u sastavu Koncerna stupi u radnički neposluh.

Podsjetimo, rudarima u RMU Zenica posljednja isplaćena plata je ona za mjesec mart 2023. godine, a koju su dobili tokom aprila. Nije im isplaćena ni naknada za topli obrok, a duguje im se i rate kredita, koje su im obustavljene na platnim listama, ali nisu i uplaćene na račune banaka.

VIJESTI

Najnovije vijesti