Četvrtak, 8 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETSedam dana nakon „najuspjelije sedmice“ članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine pozlatile...

Sedam dana nakon „najuspjelije sedmice“ članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine pozlatile se i inovatorke

INOVATORI

Samo sedam dana nakon što su, na izložbama u Češkoj i Poljskoj, članovi ostvarili „najplodotvorniju sedmicu Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine“ – i članice su ostvarile sličan uspjeh, na sinoć završenoj „Međunarodnoj izložbi inovacija žena-inovatorki“, u Seulu!

Maglajka Armina Mačković-Čamić, magistrica tehnoloških nauka, dobila je zlatnu medalju za „građevinske blokove od celuloze“. Armina je ovu inovaciju prvi put predstavila, upravo u Seulu, decembra 2016. (na redovitoj Seulskoj izložbi inovacija) i dobila tzv. Drugu veliku nagradu!

Uslijedile su svjetske promocije i priznanja tokom 2017, među kojima najvažnije: na 116. pariškom Salonu inovacija „Konkur Lepin“, Državni sekretarijat za evropske poslove Francuske dodijelio joj je medalju „oca Evrope“! Vrijedno je podsjetiti na „Šumanovu deklaraciju“, koju je 9. maja 1950. objavio Robert Šuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova – taj dokument se neformalno smatra za „rodni list“ Evropske unije!(www.dei.gov.ba)

Nije poznato jesu li u famoznim hiljadama odgovora na pitanja EU, vezanim za mogući prijem BiH u EU, igdje spomenuti uspjesi BiH u inovatorstvu – npr. Arminina medalja „oca Evrope“ – ali poznato je, ili bi trebalo biti, da je Evropsko udruženje inovatora primilo Asocijaciju inovatora BiH za punopravnog člana još 2005! Otada bh. inovatori uspješno krče svoj dio puta koji vodi BiH u Evropsku uniju!

Teško je reći je li Arminina zlatna medalja vrednija od tri priznanja koja je, za „vodonepropusni zavoj“, dobila Amra Selimbašić, iz Kladnja. Međunarodni stručni žiri dodijelio joj je bronzanu medalju, a zlatne medalje dodijelili su joj Nacionalni institut za intelektualno vlasnistvo Makedonije i agencija “Global Inventions” iz Saudijske Arabije!

Teško je procijeniti i to, koliko vrijedi sjajnija srebrena medalja njene sestre Samire („razvodna zidna kutija za elektro i vodo-instalacije“), ali sa „samo jednim specijalnim priznanjem“, koje je dobila od „Tajvanske asocijacije za izume i inoviranje“, TIIIA!

Preostale dvije bronzane medalje dobile su Cazinjanka Meliha Klopić („pasta za depilaciju“) i Sarajka Belma Selimović („gaće sa štitnikom za genitalije“). Bez medalje je ostala Trebinjka Mirjana Ćuk, viši fizion-terapeut, koja je predstavila također pastu za depilaciju. Od Melihine se razlikuje, nedvojbeno, po količini sastavnih elemenata (tri, u Melihe 11), ali – žiri je uvijek u pravu!

Predstavnik Udruženja inovatora Gruzije dodijelio je medalju Avdi Haliloviću, „za uspješno predstavljanje inovacija članica Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine“.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari