Utorak, 18 Juna, 2024

Služenje vojnog roka u inostranstvu je kršenje Zakona o odbrani BiH

Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine, bh. državljanima čije je prebivalište na teritoriji BiH, uključujući i one s dvojnim državljanstvom, zabranjeno je služiti vojni rok i obučavati se u svojstvu ročnika u oružanim snagama drugih država.

To je saopstilo Ministarstvo odbrane BiH povodom toga što su u domaćoj javnosti nedavno iznošeni politički stavovi u vezi s najavom mogućnosti, pa čak i poticanjem, da građani Bosne i Hercegovine služe vojni rok u drugoj državi.

Ministarstvo očekuje od nadležnih organa i institucija u Bosni i Hercegovini, odgovornih za provođenje zakona, da poduzimaju sve neophodne mjere i zakonski predviđene aktivnosti kako bi se osiguralo poštivanje navedenih propisa.

– Naglašavamo da se svako poticanje i ohrabrivanje postupanja, koje je suprotno odredbama predmetnog člana zakona, može dovesti i u vezu s kršenjem člana 162b Kaznenog zakona BiH, koji precizira da će se kaznom zatvora sankcionirati i svako tko javno, putem sredstava informisanja, distribuira ili na bilo koji drugi način uputi poruku javnosti koja za cilj ima poticanje drugog na izvršenje ovog kaznenog djela – navodi se u saopstenju.

VIJESTI

Najnovije vijesti