Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Srebrenik pod videonadzorom, sigurnost građana na višem nivou

Na području Općine Srebrenik od nedavno je instaliran određeni broj nadzornih kamera visoke Full HD rezolucije koje su postavljene na veće raskrsnice u gradu, te na ulaz i izlaz sa općinskog područja Srebrenika u mjestima Previle i Ormanica. Ovdje se radi o veoma sofisticiranim uređajima za koje je Općina Serebrenik izdvojila oko 50.000,00 KM. 

Kamere su instalirane pod pokroviteljstvom Općine Srebrenik kao rezultat međusobne saradnje Općine Srebrenik i Policijske stanice Srebrenik u sklopu projekta „Rad policije u zajednici“, a ideja i razlog realizovanja ovog projekta je povećanja sigurnosti naših sugrađana te zaštita kako njih tako i njihove imovine kao i prevencija u sprečavanju vršenja kriminalnih radnji, pomoć kod provođenja policijskih poslova radi rasvjetljavanja i identifikovanja počinilaca krivičnih djela i prekršaja, odnosno vršenje nadzora saobraćajnog toka na navedenim lokacijama.

Prema riječima stručnog osoblja firme „AMD-Electronics BiH“ iz Srebrenika, koje je instaliralo i realizovalo ovaj projekat, posebno treba istaći činjenicu da:

·         su kamere sa vrhunskim kvalitetom slike i da mogu snimati, zaustaviti i vraćati pregled snimka što je posebno bitno u slučajevima kada se npr. vozilo kreće brzinom više od 100km/h, gdje je moguće uočiti marku, vrstu, boju vozila kao i registarske tablice

·         je svaka kamera spojena optičkim kablom tako da iste imaju tzv. “back up” napajanje i snimanje što znači da svaka kamera ima rezervno napajanje i da radi-snima i kada ne radi javna rasvjeta sa koje se inače napajaju tokom noći

·         kamere nastavljaju sa snimanjem na internu memoriju čak i kada se, iz bilo kog razloga, ošteti optički kabal.

·         ovaj sistem nadzornih kamera je u potpunosti zaštićen od neželjenih internetskih „upada“ ili bilo koje druge „sabotaže“ zahvaljujući „direct IP protokolu“ obzirom da je kamerama nemoguće pristupiti putem weba.

·         temperaturne razlike ne mogu puno da utiču na kvalitet snimanja obzirom da omogućen rad u temperaturnom opsegu od -40° do +50° C

Nakon što je Općina Srebrenik zvanično završila ovaj projekat, simboličnog naziva “Srebrenik – grad sigurnog odrastanja” video nadzor je, postupajući po Odluci Općinskog vijeća općine Srebrenik, instaliran u prostorijama Policijske stanice Srebrenik, tako da policijski službenici  imaju mogućnost na 24-časovno praćenje i  nadzor nad video kamerama.

Značajno je istaći da je su na svim lokacijama gdje se nalaze video kamere, vidno istaknuti znakovi obavještenja za građane da nailaze na zonu koja je pod video nadzorom.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI