Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Stigao nam je četvrti val, hoće li bolnice to izdržati?

U bolnicama je sve više pacijenata s težom kliničkom slikom.

U banjalučkoj Klinici za infektivne bolesti povećava se broj hospitaliziranih pacijenata s teškom kliničkom slikom.

Danas je taj broj povećan na 70. Najviše je osoba srednje i mlađe životne dobi. Hospitalizirano je i nekoliko pacijenata koji su cijepljeni.

“U ovom trenutku većina pacijenata je onih koji nisu cijepljeni, ali moram priznati da imamo i pacijenata koji su primili obje doze cjepiva, nalaze se ovdje, ali nemaju najtežu kliničku sliku i nije im potrebna podrška kisikom u ovom trenutku”, kaže  Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC-a RS.

Da prevencija, poput cijepljenja djeluje, tvrde i u mostarskoj bolnici, gdje se kapaciteti u covid centru također pune, a novi soj ne razlikuje se mnogo po simptomima od prethodnog. Primjetno je da se brže razvija teža klinička slika.

“Na početku pandemije pacijenti su kod nas završavali između desetog i 14. dana, drugi vrhunac kad je bio između sedmog i osmog dana, sada je to već između četvrtog i petog dana, tako da pacijent s dvije litre kisika u jednom danu dođe do 16 litara, tako da su klinička urušavanja vrlo česta kod novog soja”, kaže nam Manja Spahalić iz SKB Mostar.

Kako bi se ublažio novi val, Krizni stožer Sarajevske županije predložio je Vladi te županije uvođenje represivnijih mjera o kojima će Vlada raspravljati idućeg tjedna.

“Krizni stožer je nama predložio da nitko u SK ne može doći u ustanove, ući u ministarstva, institute, raditi a da nije cijepljen, ili da nema PCR test star tri dana ili potvrdu da je prebolio koronu u proteklih šest mjeseci”, rekao je premijer SK Edin Forto.

Uputio je i poruku mladima.

“Nama je cilj do kraja jeseni cijepiti 50 posto stanovništva, imamo dovoljno cjepiva, imamo kapacitete, zainteresiranost je velika, ali moram napomenuti da se skrene pažnja na mlađe, mladi između 18 i 25 godina najteže pristupaju procesu cijepljenja”, dodao je Forto.

VIJESTI

Najnovije vijesti