Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Stiže 300 miliona eura pomoći u BiH, ali dogovora o raspodjeli nema

Međunarodni monetarni fond (MMF) će u ponedjeljak BiH doznačiti više od 300 milijuna eura pomoći u SDR valuti namijenjenih suzbijanju posljedica koronavirusa.

Međutim, kako  je potvrdio Andrew Juel, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, i dalje ne postoji dogovor u BiH kako će novac biti raspoređen. Ako se ovo zaista i ostvari, BiH bi se mogao ponoviti scenarij iz sredine prošle godine, kada je MMF BiH poslao 330 milijuna eura iz instrumenata za brzo finansiranje, a novac je stajao neiskorišten jer nije postignut dogovor u FBiH kako podijeliti novac, pišu Nezavisne novine.

Ono što mi možemo reći je da će svota biti veća od 300 miliona eura, a vlasti trebaju donijeti odluku kako će podijeliti taj novac, rekao je u četvrtak Juel za NN.

Ovog puta bi krivac za neisporučivanje novca mogao biti u činjenici da predstavnici RS bojkotiraju rad institucija BiH, izrevoltirani odlukom Valentina Inzka, bivšeg visokog predstavnika, da nametne odredbe o negiranju genocida u Kazneni zakon BiH. Neslužbeno se doznaje da u RS-u smatraju da nije potreban nikakav poseban dogovor, već da se novac treba po automatizmu proslijediti entitetima u skladu s formulom koja je već korištena ranije, odnosno dvije trećine za FBiH, a jedna trećina za RS. Međutim, po svemu sudeći, u FBiH će tražiti da se o tome mora postići dogovor, što bi značilo da bi institucije trebale profunkcionirati, a što onda nagovještava još jednu krizu.

Hoće li se naći model kao kod izbora rukovodstva Centralne banke BiH početkom mjeseca na način da je odlazećoj upravi unaprijed dan status vršitelja dužnosti, kako bi se izbjegla blokada, ili će se inzistirati da se institucije moraju sazvati kako bi se novac podijelio, ostaje vidjeti

U potrazi za odgovorima novinari NN su u četvrtak kontaktirali entitetska ministarstva financija, Ministarstvo financija BiH i Vijeće ministara BiH, međutim do zaključenja ovog broja nisu stigli odgovori ni s jedne strane, osim iz Ministarstva financija RS.

Nakon što je Međunarodni monetarni fond obavijestio Vijeće ministara BiH da su odobrena Posebna prava povlačenja, Vijeće ministara je informiralo ministarstva financija RS i FBiH. Posebnaa prava povlačenja je MMF odobrio za sve svoje članice, u ukupnom iznosu 650 milijardi dolara. Ona se odnose na korištenje rezervi koje postoje kod MMF-a, pojasnili su iz Ministarstva finansija RS.

S obzirom na to da je BiH, kako su naglasili, od bivše Jugoslavije naslijedila članstvo u MMF-u, kvota Posebnih prava povlačenja bi iznosila 305 miliona eura, u skladu s rezervama kojima raspolaže BiH.

Prema informacijama koje smo dobili, ta sredstva bi trebala biti u Centralnoj banci BiH 23. avgusta. Odluku o raspodjeli sredstava, koja nisu kreditna, nego se odnose na korištenje rezervi svih država koje su članice MMF-a, trebalo bi donijeti Fiskalno vijeće BiH, pojasnili su oni.

Kada je u pitanju namjena u Republici Srpskoj, kako su istaknuli, navedena sredstva će se koristiti za nabavu cjepiva i druge medicinske opreme neophodne za borbu protiv covida, te za pomoć gospodarstvu i otplati dugova.

Pojašnjenja radi, BiH neće dobiti gotovinu, već će od MMF-a dobiti kvotu u SDR-u, koji predstavlja košaricu najvažnijih valuta, odnosno dolara, eura, funte, juana i jena. BiH će onda, po kamatnoj stopi od 0,5 posto, moći da se obrati bilo kojoj voljnoj članici MMF-a da SDR pretvori u neku od valuta.

Dodjeljivanje ovih sredstava otežat će postizanje dogovora o novom aranžmanu bh. vlasti s MMF-om, jer će vlasti od MMF-a dobiti novac, a da nisu morale ispuniti nijedan od ujeta koji su MMF, EU i drugi međunarodni faktori postavili pred domaće političare. Podsjećanja radi, najvažniji uvjet odnosi se na potrebu formiranja središnjeg registra računa fizičkih lica, kako bi se spriječila opasnost od pranja novca.

VIJESTI

Najnovije vijesti