Nedjelja, 26 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETŠtrajkovi na njemačkim aerodromima blokirali 300.000 putnika

Štrajkovi na njemačkim aerodromima blokirali 300.000 putnika

Otkazivanjem oko 2.340 letova na aerodromima u Bremenu, Dortmundu, Frankfurtu, Hamburgu, Hanoveru, Muenchenu i Stuttgartu pogođeno je oko 295.000 putnika, prema podacima aerodromskog udruženja ADV

Dvadesetčetverosatni štrajk na sedam njemačkih aerodroma u petak trebao bi pogoditi skoro 300.000 putnika, jer sindikalni radnici insistiraju na zahtjevima za visokim platama.

– Terminali su prazni jutros – rekao je portparol aerodroma u Hamburgu, dodajući da se pojavilo vrlo malo od 32.000 oštećenih putnika.

Otkazivanjem oko 2.340 letova na aerodromima u Bremenu, Dortmundu, Frankfurtu, Hamburgu, Hanoveru, Muenchenu i Stuttgartu pogođeno je oko 295.000 putnika, prema podacima aerodromskog udruženja ADV.

– Kada jutros pogledamo terminale aerodroma, to nas više podsjeća na najgore dane koronavirusa, a manje na štrajk upozorenja – rekao je Ralph Beisel iz ADV-a za televizijsku kuću Bayerischer Rundfunk.

Njemački sindikat Verdi najavio je štrajk u srijedu nakon što je rekao da su napori za kolektivno pregovaranje za osoblje zemaljske službe, službenike javnog sektora i radnike u avio-sigurnosti postigli mali napredak.

– Ako se sada ništa ne učini u vezi s platama, svi ćemo biti u još jednom haotičnom ljetu. Radi se o slanju stvarno jakog signala – rekla je zamjenica predsjedavajućeg Verdija Christine Behle za Inforadio u petak.

Štrajk se poklapa sa 59. Minhenskom sigurnosnom konferencijom (MSC).

Rumunski ministar vanjskih poslova, koji je trebao stići jednim od otkazanih letova, umjesto toga će letjeti za Austriju, a zatim će se voziti više od četiri sata do Muenchena, rekao je zvaničnik rumunske ambasade, prenosi Reuters.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari