Nedjelja, 19 Maja, 2024

Studenti i profesori Pravnog fakulteta UNTZ o presudi: ”Pravda je zadovoljena”

Radovan Karadžić je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Ovu odluku Međunarodnog suda za pravdu – studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli pozdravili su gromoglasnim aplauzom. Organizovano praćenje presude pratili su profesori i studenti ovog fakulteta zajedno, želeći svjedočiti, kako kažu, najznačajnijem procesu u modernoj historiji.

”Danas smo prisustvovali najznačajnijoj presudi od II svj rata do danas, od Ninberškog procesa do danas gdje je potvrđena i preinačena kazna od 40 na doživotnu kaznu zatvora čime je utvrđena odgovornost za genocid, za zakone i običaje rata što je potvrdilo težinu najvišeg civilnog predstavnika RS. tokom trajanja rata.” – rekao je Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta UNTZ.

Radovan Karadžić je jedan od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS). Bio je predsjednik tročlanog Predsjedništva RS-a od osnivanja do decembra 1992, nakon čega postaje jedini predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga do jula 1996. 2016. godine je osuđen na 40 godina zatvora, a danas je ta kazna povećanja na onu najveću. Karadžić je odgovoran za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Faris Hasanović, student treće godine Pravnog fakulteta UNTZ smatra da je pravni mehanizam Međunarodnog suda dostigao istinu i konačno je objelodanio javnosti.

”Mislim da je ovo dokaz da je pravda dostižna, da je istina pobijedila i da je entitet RS nastao na zločinima što je utvrđeno sudskim presudama i ovog tribunala. Zbog toga ne postoji niti pravno niti moralno uporište niti političko za postojanje ovog entiteta, koji je nastao na ubistvima, silovanjima, deportacijama i drugim gnusnim zločinima i zvjerstvima” kazao je Faris Hasanović, student Pravnog fakulteta UNTZ.

Potjernica za Radovanom Karadžićem je raspisana daleke 1998. godine, kada je za pronalazak Karadžića nuđena nagrada od pet miliona dolara. Sada, 21 godinu nakon toga, imamo pravosnažnu presudu na doživotan zatvor.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti