Utorak, 23 Jula, 2024

Sutra 7. Festival “Sevdalinko, u srcu te nosim” u Tuzli

7 Festival sevdalinke TK

U BKC – u Tuzla 9. aprila 2015. godine sa početkom u 19,00 sati biće održan 7. Festival sevdalinke TK – a „Sevdalinko u srcu te nosim“. Festival se održava tradicionalno sa ciljem promovisanja sevdalinke u njenom autohtonom obliku i izvođenju. U okviru programa festivala nastupiće 24 izvođača uz pratnju orkestra 7. Festivala sevdalinke TK – a. Organizatori festivala su Udruženje estradnih izvođača TK – a i JU BKC TK Tuzla. Izvršni producent Festivala je Rašid Milkunić, a ove godine u organizaciju 7. Festivala sevdalinke uključile su se sve tuzlanske javne ustanove kulture. Pokrovitelji festivala su: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i Grad Tuzla. Ulaznice za 7. Festival sevdalinke TK – a možete kupiti po cijeni od 5 KM u Marketing službi BKC – a Tuzla.

Ideja o organizovanju ovakvog festivala potekla je iz kuće porodice Ramize Milkunić, poznate interpretatorke sevdalinke i soliste Arhiva RTV BIH. Festival je, svojim kvalitetom, već prešao u tradiciju i na pravom je putu da našu tradicionalnu pjesmu stavi na mjesto koje joj pripada to jeste u oblast visoke vrijednosti, muzičke umjestnosti od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Iz organizacionog odbora poručuju da Festivalom žele od zaborava otrgnuti najljepše izvorne pjesme, iznjedrene na bosanskim prostorima. Pred publikom u BKC-u pojavit će se 22 izvođača među kojima su, između ostalih, Ljubica Berak, Vinko Brnada, Ibro Bublin, Vesna Hadžić, Azra Husarkić, Nihad Kantić Šike, Ramiza Milkunić, Dževad Pamuković I drugi. Srebrenik će predstavljati 4 učesnika: Jasmin Hasić, Elma Hadžić, Lejla Zahirović  i  Belma Imširović.

Inače, samom festivalu prethodilo je i niz drugih aktivnosti vezanih za okrugle stolove, predavanja, predstavljanje sevdalinke u radijskim i TV emisijama. Jedan od događaja bila je i nedavno održana tribina na temu „Promjene u načinu izvođenja sevdalinke i njeno predstavljanje izvan Bosne i Hercegovine“.

VIJESTI

Najnovije vijesti