Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Sutra manifestacija Izbora sportiste i sportske ekipe za 2018. godinu u BiH

Sportski savez Bosne i Hercegovine 24. januara u Narodnom pozorištu Sarajevo organizovat će 74. manifestaciju Izbora sportiste i sportske ekipe za 2018. godinu u BiH. 

Izbor najboljih tradicionalno se vrši na osnovu prijedloga strukovnih saveza udruženih u Sportski savez u BiH, a na osnovu kriterija žiri je sačinio liste kandidata koji su ušli u najuži izbor.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije kazao predsjednik žirija Nihad Selimović, ovogodišnja manifestacija bit će bogatija za dvije kategorije, a to su fudbaler i košarkaš godine u BiH.

Sportski savez u BiH bira najbolje u 13 kategorija: najuspješniji sportista u muškoj konkurenciji, najuspješniji sportista u ženskoj konkurenciji, najuspješnija ekipa u muškoj konkurenciji, najuspješnija ekipa u ženskoj konkurenciji, najuspješnija državna selekcija ili ekipa, najuspješniji trener, najuspješniji sportista student, najuspješnija juniorka i najuspješniji junior, nagrada za vrhunski rezultat, nagrada fudbaler godine, nagrada košarkaš godine i nagrada najbolji šahista “Nusret Čaušević”.

Ovaj izbor je stimulans za sportiste koji su u prošloj godini postigli zapažene rezultate. Oni očekuju da im se u konačnici institucije kao što je ova naša zahvale. Ovaj savez je 2001. godine proglasio Mirzu Delibašića sportašem godine i mi smo ponosni na tu činjenicu – kazao je predsjednik Sportskog saveza u BiH Branislav Crnogorac.

Predsjednik Organizacionog odbora Vlatko Glavaš naglašava da su sportisti najbolji ambasadori BiH i da im se Sportski savez u BiH na ovaj način želi zahvaliti, prenosi Fena.

U skladu s pravilima za izbor sportiste i sportske ekipe za najuspješnijeg sportistu mogu se predložiti pojedinci i ekipe koji su u 2017. godini postigli najznačajnije rezultate u nacionalnom prvenstvu i međunarodnim i svjetskim takmičenjima koje je organizovao Međunarodni olimpijski komitet ili svjetske i evropske sportske federacije.

Bit će dodijeljena i posebno priznanje “Mirza Delibašić”, nagrada za životno djelo, za fair play, nagrada ambasador sporta, nagrada za naučno-istraživački rad, publicistički rad, odnosno novinarsku djelatnost, priznanje za sportske nade i specijalna nagrada. (RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti