Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Svečanim defileom u Tuzli obilježen Dan vozača i automehaničara

Svečanim defileom autobusa, kamiona, vozila hitne pomoći, vatrogasnih i policijskih vozila tuzlanskim ulicama, uz zvuke sirena i rotirajućih svjetala, danas su profesionalni vozači iz Tuzlanskog kantona obilježili Dan vozača i automehaničara.

Zbog smanjenog obima posla koji je uzrokovan pandemijom korona virusa i kontinuiranog odliva radne snage, razloga za slavlje, kažu, baš i nemaju, ali nastavljaju s tradicijom obilježavanja ovog datuma. Vozači i automehaničari širom svijeta svakog 15. januara obilježavaju svoj dan, a tako je danas bilo i u Tuzli.

Bilo po kiši, magli, snijegu, poledici ili žegi, usijanom asfaltu, upeklom suncu, danju, ali i noću i praznicima, kad ih njihovi najmiliji najviše žele i kad svi drugi odmaraju, oni plove asfaltnim prostranstvima, nemaju pravo na nepoznavanje puta, jezika, kulture i običaja. Od 1960. godine kada je Josip Broz Tito postao počasni član Saveza vozača Jugoslavije, 15. januar se i kod nas obilježava kao dan vozača i automehaničara. Nakon rata na prostorima bivše Jugoslavije tradicija je sačuvana tek u jednom dijelu naše zemlje.

Vozači su saobraćajnu kulturu na bh. saobraćajnicima ocijenili “pozitivnom nulom”, ističući da vozilima gradskog i saobraćajnog prevoza ne bi trebalo oduzimati pravo prvenstva, kao i to da pješaci trebaju povesti više računa o tome gdje i kako prelaze ulicu. Tradicija obilježavanja ovog datuma u Tuzli traje već nekoliko decenija, a u ovom gradu postoji i Udruženje vozača i automehaničara koje okuplja negdje oko 45 članova.

Čestitka povodom Dana vozača i automehaničara Povodom 15. januara Dana vozača i automehaničara čestitku je, u ime Vlade Tuzlanskog kantona i vlastito ime, uputio premijer Denijal Tulumović: “Čovjek je najvažniji faktor u sigurnosti saobraćaja pa je današnji dan prilika da se podsjetimo važnosti i značaja profesija koje su u sjeni, poput vozača i automehaničara. Profesionalnim vozačima autobusa, kamiona, saniteta, kao i automehaničarima od čije sposobnosti brzog zapažanja, tačne procjene situacije i pravovremene reakcije zavisi bezbjedno stizanje na odredište i ispravnost vozila želim sretan praznik.“

(Tuzlanski.ba)

VIJESTI

Najnovije vijesti