Petak, 19 Aprila, 2024

Svi slovenački osnovci ponovo u školskim klupama

Vlada Slovenije objavila je u srijedu da su u posljednja 24 sata zabilježana dva nova slučaja zaraze korona virusomEPA – Ilustracija

Svi polaznici osnovnih škola u Sloveniji od srijede su opet uključeni u redovnu nastavu uprkos incidentu u Mariboru kada je u utorak zbog učenika sa potvrđenim korona virusom određen 14-dnevni karantin njegovom razredu, učiteljici i članovima porodice, prenosi agencija Hina.

Nakon dva i pol mjeseca učenja na daljinu, u redovni obrazovni proces u školske klupe su se vratili i učenici šestog, sedmog i osmog razreda osnovnih škola, pa će svih oko 190.000 učenika od prvog do devetog razreda školsku godinu završiti u „novoj normalnosti“.

U školama, međutim, vrijede pravila o održavanju fizičke distance i općim higijenskim mjerama, nošenje maski za učenike nije obavezno, ali se preporučuje nastavnom osoblju, objavio je Institut za javno zdravlje.

U škole su 18. maja u okviru relaksacije mjera najprije vraćeni učenici prvih triju razreda, a u ponedjeljak je započeo povratak ostalih.

Dva nova slučaja

Vlada Slovenije objavila je u srijedu da su u posljednja 24 sata zabilježana dva nova slučaja zaraze korona virusom.

Prema posljednjem stanju koje je u srijedu potvrdio nacionalni Institut za javno zdravlje, u Sloveniji je zbog COVID-19 hospitalizirano još samo pet pacijenata, jedan od njih je u težem stanju na odjelu intenzivne njege. Ukupno je do sada umrlo 109 zaraženih osoba.

Ukupan broj zaraženih u Sloveniji do sada je 1.477, dodaje Hina.

Izvor: Agencije

VIJESTI

Najnovije vijesti