Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Svi u FBiH postaju donatori organa?

slika-organa-za-doniranje

Vlada FBiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplanataciji organa i tkiva u svrhu liječenja. Izmjene i dopune Zakona učinjene su na temelju inicijative koju je Federalnom ministarstvu zdravstva uputilo Udruženje dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

U inicijativi je navedena potreba da kroz Zakon bude osiguran tzv. “pretpostavljeni pristanak”. Stoga se jedna od predloženih novina u Zakonu odnosi na član 30. koji sada propisuju da je dopušteno uzimati organe i tkiva od umrle osobe radi presađivanja u svrhu liječenja.

Do uspostave registra osoba koje nisu suglasne s doniranjem organa i tkiva poslije smrti, dopušteno je uzimati organe i tkiva samo uz pisani pristanak bračnog ili izvanbračnog druga, punoljetnog djeteta, roditelja, punoljetnog brata ili sestre umrle osobe.

Punoljetna osoba sposobna za rasuđivanje daje pisanu izjavu o nedoniranju organa i tkiva poslije smrti u svrhu liječenja izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite ili mjerodavnom kantonalnom, odnosno Federalnom ministarstvu zdravstva. Slijepa osoba, gluha osoba koja ne zna čitati, nijema osoba koja ne zna pisati i gluhoslijepa osoba daje izjavu o nedoniranju pred dva svjedoka uz pomoć zakonskog zastupnika, odnosno staratelja.

Pisana izjava o nedoniranju organa može biti opozvana u svakom trenu.

VIJESTI

Najnovije vijesti