Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

TK velikom manifestacijom obilježava Dane evropskog naslijeđa

Ustanove kulture iz Tuzlanskog kantona i ove godine će obilježiti Dane evropskog nasljeđa. Detalji ovogodišnje manifestacije čiji je nosilac BKC TK saopćeni su na današnjoj press konferenciji.

Širom Evrope se tokom mjeseca septembra održavaju Dani evropskog naslijeđa. Ta manifestacija organizira se u evropskim zemljama s ciljem privlačenja pažnje javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine, a doprinos će i ove godine dati ustanove kulture Tuzlanskog kantona. Manifestacija “Etnologija i Bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona” održat će se pod pokroviteljtvom i uz finansijku pomoć Ministarstva za kulturu, sport i mlade.
Tradicija obilježavanja Dana evropskog naslijeđa seže od 1985. godine i od tada joj se pridružilo 50 zemalja koje svojim manifestacijama daju doprinos u izgradnji zajedničkog evropskog identiteta. Biti dio tog pokreta za Bosnu i Hercegovinu, koja ima euro-atlanske aspiracije je veoma značajno. Gradnja tog zajedničkog identiteta ne smije ugroziti nacionalni identitet, naprotiv on mora biti njegov sastavni dio i odražavati nacionalne različitosti, koje su naše najveće bogastvo. Mi smo kao multietnička država najbolji primjer za to i moramo raditi više na tome da ova manifestacija gradi mostove među ljudima. Još jedan od benefita manifestacije je pored ukazivanja na to da naše naslijeđe pripada svima nama, je da kroz sve edukujemo i naše mlađe naraštaje do to naslijeđe pripada i njima i da ga zajednički trebamo čuvati – istakao je mr.sc. Zlatan Muratović, ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona.
Nosilac ovog jedinstenog projekta u Bosni i Hercegovini je Bosanski kulturni centar TK uz partnere BKC Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik.
„Prvi događaj zakazan je za 22. septembar u BKC Kalesija gdje će biti otvorena izložba posvećena istraživanju i prezentiranju izvorne narodne muzike te ozvaničene namjere za kandidiranje tog nasljeđa na UNSCO-ovu listu nematerijalne baštine“ rekao nam je Alija Džafić , direktor BKC Kalesija.
BKC Živinice će 23. septembra biti domaćin večeri posećenoj pozorišnoj umjetnosti u tom gradu. Događaj “Pozorišna umjetnost nekad i sad“ okupit će ljude zaslužne za višedecenijsku tradiciju pozorišta u Živincima te će izložbom plakata, dijelova scenografija i kostima iz predstava, kao i fotografija pozorišnih umjetnika, prikazati put od amaterskog do željenog profesionalnog statusa pozorišta.
„Posjeta učesnika manifestacije Gračanici, uz posjetu Zavičajnoj muzejskoj zbirci, Starim čardaklijama u Varoši i Staroj džamiji u Sokolu, te uz upoznavanje s radom Udruženja “Gračaničko keranje” i Udruženja žena Gračanice u njegovanju tradicije i etnološkog nasljeđa, planirano je za 27. septembar. Domaćin će biti BKC Gračanica.“ kaže Nedžad Peljto , direktor BKC Gračanica.
Mirza Ibrišimović , direktor Centra za kulturu i informisanje Srebrenik je izjavio da će Javna ustanova Centar za kulturu Srebrenik pripremit za 28. septembar izložbu slika iz fundusa manifestacije “Srebrenik otvoreni grad umjetnosti” koja se održava već 44 godine, a čija zbirka ima više od 650 slika. U fokusu će biti etnološki motivi i stari grad Srebrenik.
Završni događaj na programu je 30. septembra u BKC-u u Tuzli, panel-diskusija učesnika “Dana evropskog naslijeđa u TK” i stručna predavanja o etnologiji, etnografiji i usmenoj književnosti. Predavanja će održati mr. Lebiba Džeko, muzejska savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH, prof.dr. Mirsad Kunić profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli i mr. Edin Šaković stručni saradnik za kulturno naslijeđe u BKC Gračanica.
Dani evropskog naslijeđa u Tuzlanskom kantonu, također pod pokroviteljstvom nadležnog ministarstva, prvi put su uz uključivanje više institucija obilježeni prošle godine u organizaciji Bosanskog kulturnog centra TK i partnera, M uzeja istočne Bosne i Radio-televizije TK-a. Cilj ovogodišnjeg nosioca projekta i Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona je da manifestacija postane tradicionalna.

VIJESTI

Najnovije vijesti