Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!

Tri najčešća uzroka boli i kako ih učinkovito riješiti: Ibuprofen – protuupalni nesteroidni lijek široke primjene

Bol je najstarije i najčešće čovjekovo iskustvo.

Dvadeset posto (20%) odrasle populacije pati od srednje jake ili jake boli koja traje najmanje 6 mjeseci. Ovo predstavlja globalni javnozdravstveni, socijalni i ekonomski problem jer utiče na funkciju, radnu sposobnost i kvalitetu života.

Jedan od najčešćih lijekova za liječenje boli je ibuprofen . To je nesteroidni protuupalni lijek (NSAR) čije djelovanje ublažava upalu i bol. Ibuprofen također snižava i povišenu tjelesnu temperaturu, a može se koristiti, među ostalim, za ublažavanje bolova u leđima i vratu, glavi i migrenama, te za ublažavanje boli izazvane osteoartritisom.


Glavobolja i migrene


Tenzijski tip glavobolje najčešći je tip glavobolje u općoj populaciji. Javlja se u gotovo svim starosnim grupama, kod žena u nešto većem broju u odnosu na muškarce.

Tipično za tenzijski tip glavobolje je da je bol blagog do umjerenog intenziteta, obostrana i nepulsirajuća, poput osjećaja stezanja obruča oko glave, pritiska u glavi ili težine na glavi i ramenima. Ponekad je praćena osjetljivošću na svjetlo ili zvukove, rijetko i mučninom, ali bez pogoršavanja pri uobičajenim tjelesnim aktivnostima.

Uzroci tenzijskog tipa glavobolje nisu sasvim poznati dok se glavnim provocirajućim faktorima smatraju stres i psihička napetost.

Migrena je najčešća primarna glavobolja, a definira se kao glavobolja koja traje od 4 do 72 sata. Obilježena je pulsirajućim karakterom, umjerenog do jakog intenziteta, uobičajeno je jednostrana te se pogoršava naprezanjem.

Za liječenje epizodičkih tenzijskih glavobolja, kao i migrena, preporučuje se uzimanje analgetika poput paracetamola, nesteroidnih protuupalnih lijekova, kao što je ibuprofen, i kombiniranih analgetika. Kod hroničnog tipa preporučuje se i preventivno liječenje. Uz lijekove mogu se koristiti i nefarmakološke metode kao što su kognitivno-bihevioralna terapija, relaksacijske tehnike i biofeedback metoda, kojima je cilj prepoznavanje provocirajućih čimbenika i mijenjanje vlastite reakcije na iste.


Bol u leđima i vratu


Sa bolovima u leđima i vratu susreće se tokom života većina populacije. Krstobolju će u životu barem jednom osjetiti osam od deset ljudi, te predstavlja jednu od najčešćih bolesti današnjice. Prvi put se najčešće pojavljuje u srednjoj životnoj dobi i učestalost se povećava s godinama. Razlozi su sjedalački način života i smanjena fizička aktivnost.

Smrznuto rame je stanje karakterizirano boli, kao i ograničenim aktivnim i pasivnim pokretima u ramenom zglobu. Susreće se u bolesnika dobi od 40 do 60 godina, a pogađa čak od dva do pet posto populacije. Žene češće obolijevaju nego muškarci i omjer obično iznosi 10:3.

U početnoj fazi treba smanjiti bol i upalu primjenom nesteroidnih antireumatika i analgetika, kao i lokalnom primjenom kortikosteroida u zglob ramena.

Protuupalni analgetici, poput ibuprofena, učinkovita su pomoć u liječenju boli i upale, ali i povišene tjelesne temperature.


Osteoartritis


Osteoartritis je progresivna, hronična i degenerativna bolest zglobova, koja se smatra glavnim uzrokom hronične onesposobljenosti u svijetu. Može zahvatiti jedan ili više zglobova i lokalnog je karaktera.

Ciljno tkivo je zglobna hrskavica, nakon čega se patološki proces širi na priležeću kost i okolozglobne meke česti, uzrokujući degenerativne i upalne promjene, što za posljedicu ima gubitak funkcije zgloba i bol. Kada jednom započne, proces postaje nepovratan, a postojećim metodama liječenja možemo ga do određene mjere usporiti.8

Prevalencija bolesti u svijetu je 15 %.


Kako bismo kontrolirali bol i upalu zgloba najčešće koristimo nesteroidne antireumatike (NSAR), kao što je ibuprofen. Izbor lijeka ovisi o dobi bolesnika, popratnim hroničnim bolestima, koterapiji i prije svega aktualnoj kliničkoj slici.

Ibuprofen je također jako učinkovit pri ublažavanju boli izazvane zuboboljom, menstrualne boli te boli prilikom uganuća i istegnuća zglobova te je učinkovita pomoć u liječenju boli i upale, ali i povišene tjelesne temperature.

Obratite se svom ljekaru ili farmaceutu ako niste sigurni u ispravno doziranje i obavezno proučite priloženu uputu o lijeku prije početka uzimanja bilo kakvih lijekova.

VIJESTI

Najnovije vijesti