Nedjelja, 14 Jula, 2024

Turski vojnici pomažu civilima ispred aerodroma u Kabulu: Nahranili bebu koja je u gužvi odvojena od majke

Turski vojnici pobrinuli su se i nahranili dvomjesečnu bebu po imenu Hadiya, koja je u gužvi na ulaznim vratima aerodroma u Kabulu odvojena od majke. Vojnici su se pobrinuli o bebi, presvukli je i nahranili, a potom predali ocu, javlja Anadolu Agency (AA).

Hiljade Afganistanaca i dalje čekaju ispred ulaznih vrata Međunarodnog aerodroma “Hamid Karzai” u Kabulu, u nadi da će napustiti zemlju. Među civilima koji su proveli noć na kontrolnom punktu aerodroma u Kabulu, veliki je broj staraca, žena i djece. Svi čekaju momenat kada će se ukrcati na avion i napustiti Afganistan.

Ispred aerodroma su brojni turski vojnici koji pomaži afganistanskim civilima, dijele im hranu i vodu, te pomažu oko samog procesa evakuacije.

Novinar AA zabilježio je kako pripadnici turske vojske pokušavaju smiriti Afganistanku koja je bila u panici nakon što je izgubila pasoš. Na snimcima se može vidjeti kako joj vojnici daju vodu i pomažu kako bi se smirila.

Tokom gužve ispred aerodroma u Kabulu Afganistanka Farista Rahmani odvojena je od muža Ali Muse i dvomjesečne bebe Hadiye.

Ali Musa Rahmani je među hiljadama civila tražio suprugu, kod koje su ostale stvari i hrana za bebu, no nije je uspio pronaći. Pomogli su im turski vojnici, koji su oca i dvomjesečnu bebu doveli do sigurne zone. Pripadnici turske vojske presvukli su bebu, nahranili je a potom vratili ocu.

Ispred aerodroma u Kabulu dešava se također da neki od civila pokušaju preći preko zida oko aerodroma visokog pet metara. Tako je zahvaljujući turskim vojnicima i pripadnicima specijalnih snaga spašeno dijete kojem je prijetila opasnost da strada u stampedu mase koja je htjela ući u sigurnu zonu unutar vojne linije izvan aerodroma.

Turski vojnici unutar tijela Komande turske vojne misije u Afganistanu nastavljaju raditi u saradnji s vojnicima drugih zemalja na procesu evakuacije.

VIJESTI

Najnovije vijesti