Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIU Banjoj Luci danas "narodni skup" protiv Schmidta, nadgledat će ga EUFOR

U Banjoj Luci danas “narodni skup” protiv Schmidta, nadgledat će ga EUFOR

Skup ‘Sloboda’ danas će biti održan u Banjoj Luci. Razlog je protest protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, a zvanični organizator je Boračka organizacija RSNezvanični Milorad Dodik, odnosno njegov SNSD.

Skup, koji je nazvan narodni, je najavljen prije nekoliko dana i to nakon odluke Schmidta da suspenduje zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Nakon što je Boračka organizacija najavila skup, podršku je ekspresno dao SNSD. Pozvane su sve političke partije, pozicija i opozicija, građani, mediji…

Iz opozicije su već najavili da neće doći jer smatraju da je ovo još jedan način vlasti da zaštite lične interese preko leđa naroda. Naravno, iz SNSD-a i vladajuće koalicije odmah je stigao odgovor da opozicija ‘ruši srpsko jedinstvo’. Standardna prepucavanja, rekli bismo.

Ono što je mnogima zaparalo uši su riječi predsjednika Boračke populacije RS Aleksandra Savića da svi budu na jednom mjestu, “kao 1992.”

EUFOR je brzo reagirao na ovu najavu i poručio da će njihove snage biti prisutne na samom događaju. Kako su naveli, procjena je da je organizator skupa SNSD, a ne Boračka populacija.

“Događaj će nadzirati vojnici EUFOR-a u uniformama, međutim, glavna odgovornost za sigurnost i moguće intervencije snose lokalne vlasti i policijske snage” navode iz EUFOR-a.

Inače, sam događaj trebao bi početi u 17 sati.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari