Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIRuska invazija / Glavni sekretar UN-a: Pred nama je užas

Ruska invazija / Glavni sekretar UN-a: Pred nama je užas

Glavni sekretra UN-a Antonio Guterres pozvao je na uspostavu četverodnevnog humanitarnog prekida vatre u prigodi pravoslavnog Uskrsa kako bi se omogućila sigurna evakuacija civila iz zona sukoba u Ukrajini i dostava humanitarne pomoći u teško pogođena područja.

Guterres je rekao da UN dostavlja detaljne planove stranama i da su spremni poslati konvoje humanitarne pomoći u Mariupolj, Herson, Doneck i Luhansk počevši od Velikog četvrtka pa sve do nedjelje, pravoslavnog Uskrsa, koji slavi većina Ukrajinaca i Rusa.

“Humanitarne potrebe su strašne. Ljudi nemaju hrane, vode, zaliha za liječenje bolesnih ili ranjenih ili jednostavno za svakodnevni život”, rekao je Guterres novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku.

Invazija Moskve na Ukrajinu, najveći napad na europsku državu od 1945. godine, ubila je i ranila hiljade ljudi. Danas humanitarnu pomoć treba više od 12 miliona ljudi, rekao je Guterres.

“Više od trećine od tih 12 miliona nalazi se u ta četiri grada”, rekao je i dodao:

“Predviđamo da će ta brojka dosegnuti 15,7 miliona – što je 40 posto Ukrajinaca koji su još u zemlji”, rekao je, kako prenosi agencija France presse.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari