Četvrtak, 18 Aprila, 2024

U BiH 4.931 predškolska ustanova, upisano više od 41 hiljadu djece

Prema prethodnim podacima, u školskoj 2023/2024. godini u Bosni i Hercegovini ukupno ima 4.931 predškolska ustanova sa 41.214 djece. U odnosu na prethodnu školsku godinu broj djece korisnika predškolskih ustanova porastao je za 6,3 posto, a broj zaposlenih veći je za 6,7 posto.

Od ukupnog broja djece u predškolskom vaspitanju i obrazovanju njih 59,7 posto obuhvaćeno je u javnim ustanovama, dok je u privatnim ustanovama obuhvaćeno njih 40,3 posto. Na mjesto u predškolskim ustanovama čekalo je 65.332 djece što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za četiri posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U školskoj 2023/2024. godini u jasličkoj grupi je boravilo 10251 dijete, što je za 9,6 posto više u odnosu na prethodnu školsku godinu. Najveću grupu među njima čine djeca uzrasta od 2 do 3 godine (56,9 posto).

Agencija za statistiku BiH prikuplja i objavljuje podatke dobijene na osnovu statističkih istraživanja o obrazovanju koja provode entitetski zavodi za statistiku i Brčko distrikt BiH.

Predškolsko vaspitanje i obrazovanje je djelatnost koja obuhvata vaspitanje i obrazovanje, njegu i zaštitu djece starosti od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu i obavlja se u javnim i privatnim predškolskim ustanovama.

Rad sa djecom u predškolskim ustanovama organizuje se u vaspitnim grupama prema uzrastu djece. Vaspitne grupe mogu biti jasličke – za djecu starosti od šest mjeseci do tri godine, vrtićke – za djecu starosti od tri godine do polaska u školu i mješovite – grupe za djecu različitog uzrasta.

VIJESTI

Najnovije vijesti