Utorak, 28 Maja, 2024

U Bosni i Hercegovini 304 novozaražene osobe, od toga 174 u Federaciji

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata zabilježeno 304 nova slučaja zaraze koronavirusom. Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirano je 1.016 uzoraka, od kojih su 174 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom, Posavskom, Bosansko-podrinjskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.U Federaciji BiH do sada je testirano 81.485 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 5.631 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH je oporavljeno 2.614 pacijenata, 99 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata, a trenutno je aktivno 2.896 slučajeva-oboljelih od COVID-19. Do sada je zabilježen 121 smrtni slučaj. U posljednja 24 sata prijavljena su dva smrtna slučaja, preminuli su žena iz Banovića (1941.) i muškarac iz Sarajeva (1946.).

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 663 laboratorijska uzorka, a koronavirus potvrđen je kod 130 osoba.

“Potreban je daljnji oprez kako bi se spriječilo širenje infekcije i izbjegao dalji porast broja oboljelih. Neophodno je da se svi pridržavamo mjera lične/osobne zaštite – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od jednog metra, kao i na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima. Za adekvatan odgovor na povećan broj slučajeva COVID-19 potrebni su maksimalna odgovornost, saradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim nivoima vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno”, navode iz Federalnog zavoda.

VIJESTI

Najnovije vijesti