Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

U dva dana u TK: 34 vozača vozila u alkoholiziranom stanju

Za samo 48 sati, koliko je trajala akcija MUP-a TK koja se provodila tokom vikenda u TK, kontrolisana i alkotestirana su 344 vozača, od kojih su 73 počinila neki od prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja, 34 su upravljala putničkim motornim vozilom pod uticajem alkohola, a osam osoba je privedeno u službene prostorije MUP-a TK gdje su zadržani 12 sati jer su u krvi imali više od 1,5 promila alkohola.

“I u narednom periodu Uprava će nastaviti ove aktivnosti, naročito u dane vikenda. Bitno je naglasiti da je Uprava policije djelimično uspjela u namjeri da smanji broj smrtno stradalih osoba u saobraćajnim nesrećama. Tokom 11 mjeseci ove godine zabilježeno je 2866 saobraćajnih nesreća u Tuzlanskom kantonu, što predstavlja povećanje za 6,6 posto, 25 je smrtno stradalih što predstavlja samnjenje broja u odnosu na isti period prošle godine.”, kazao je Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TK.

Povećanje osoba koje su upravljale vozilom u alkoholiziranom stanju veći je za 18,6 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Od 2666 osoba koje su vozile u alkoholiziranom stanju u prvih 11 mjeseci ove godine, 628 je privedeno u službene prostorije MUP-a i zadržano na triježnjenju.

“Ovo je sigurno jedan od zabrinjavajućih podataka obzirom da smo svjedoci da je prije nekoliko dana bila saobraćajna nezgoda gdje je pijani vozač izazvao nezgodu sa dvije smrtno stradale osobe. Mi ćemo i u narednom periodu provoditi akcije u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, a moj lični stav je da su sankcije za takva lica izuzetno male.”, dodao je Šarić.

Broj “povratnika” u prekršaju je povećan u svim oblastima, a u pojedinim je riječ čak i o višestrukim povratnicima. Iako je izmijenjen Zakon, povećane kazne, novčane sankcije, to nije dalo rezultate u Tuzlanskom kantonu. Zabrinjavajući je podatak i da su prilikom kontrola zatečene 204 osobe kojima su već izrečene zaštitne mjere, te je i tu zabilježeno povećanje za 72 posto.

“Vozači su neodgovorni, saobraćajna kultura je na niskom nivou i za ovakve vozače, višestruke povratnike u prekršajima, sankcije moraju bili drastične, da im se zabrani upravljanje putničkim motornim vozilima.”, istakao je Šarić.

VIJESTI

Najnovije vijesti