Petak, 19 Aprila, 2024

U Sloveniji se popravlja epidemiološka situacija, otvaraju se skijališta

Epidemiološka slika s pandemijom koronavirusa u Sloveniji se popravlja zbog čega je počelo postupno ublažavanje mjera pa se od petka u toj zemlji otvaraju skijališta, a od ponedjeljka kreću nova otvaranja.

Broj potvrđenih zaraza u zadnja 24 sata skoro je jednak onome iz prethodnog dana, no i dalje se smanjuje broj hospitaliziranih i aktivno zaraženih. U zadnja 24 sata potvrđeno 1439 novih zaraza koronavirusom, te 25 smrtnih slučajeva od posljedica Covida-19, objavila je u petak slovenska vlada.

Od danas je ponovo moguće skijanje na skijalištima u većem dijelu države, ali uz prethodni negativni test na koronavirus. Idući tjedan počinje nastava uživo za osnovce prvih triju razreda, otvaraju se knjižnice, muzeji i galerije, uslužne djelatnosti poput frizerskih salona, te trgovine za prodaju dječje opreme. Ublažavanje mjera vrijedi za 9 od 13 slovenskih statističkih regija koje imaju bolju epidemiološku sliku.

Aktivnih je slučajeva zaraze po novim podacima 19.008, što je oko 600 manje nego dan ranije, a trenutno je u bolnicama 1.159 ljudi, od čega na intenzivnim odjelima 182 teža covid pacijenta.
Premda u zadnjih tjedan dana svi indikatori epidemije pokazuju mali trend pada, jedno istraživanje prisutnosti koronavirusa u otpadnim vodama u Sloveniji govori da je u njima prisutnost virusa i dalje visoka i da ne pada.

“Zadnjih tjedana ne primjećujemo veće promjene. Količine virusa koje u otpadnim vodama bilježimo nisu porasle, kako se moglo očekivati nakon popuštanja mjera u vrijeme prazničkih dana, ali nema ni pada, pa su količine iste kakve smo imali krajem prošle godine”, kazala je u razgovoru za Slovensku televiziju Katarina Bačnik iz ljubljanskog Instituta za biologiju, koji provodi monitoring prisutnosti virusa u otpadnim vodama.(Vijesti.ba / Hina)

VIJESTI

Najnovije vijesti