Utorak, 28 Maja, 2024

U Sloveniji štrajk policije, duža čekanja na granicama

Policijski sindikat Slovenije počeo je jutros “bijeli” štrajk, koji bi mogao da se odrazi na odvijanje saobraćaja na graničnim prelazima s Hrvatskom. Za sada nije poznato koliko će štrajk trajati.

Kako je za Slovensku tiskovnu STA rekao predsjednik Sindikata Rok Cvetko, štrajk će trajati do opoziva, odnosno do zaključenja štrajkačkog sporazuma s Vladom Slovenije, koji bi se, smatra on, mogao postići za nekoliko dana ako vlada pokaže razumijevanje i ispuni svoje obveze glede plaća policijskih službenika.

Razlog štrajka je kršenje sporazuma iz 2018. godine prema kojemu je vlada trebala plaće nekih kategorija policijskih službenika povećati za dva platna razreda i tako ih izjednačiti s s plaćama vojnika s istim ovlastima.

Sindikat, koji u policiji ima oko pet tisuća članova, tvrdi da je štrajk posljedica odluka sadašnje vlade koja je od tog sporazuma odustala.

Riječ je o tzv. bijelom štrajku čije bi se posljedice, ako potraje, mogle osjetiti i u dužim postupcima pri ulasku u Sloveniju preko graničnih prijelaza s Hrvatskom, zbog “temeljitijih” policijskih postupaka.

Kako javljaju slovenski prometni servisi, vrijeme čekanja na ulazak u Sloveniju u jutarnjim je satima bilo nešto dulje i čekalo se od jedan do dva sata na većim graničnim prijelazima, prenosi Hina.

VIJESTI

Najnovije vijesti