Četvrtak, 18 Aprila, 2024

U toku opsežna akcija, na meti osobe koje su prokrijumčarile jednu tonu droge

Pretresi se vrše na više lokacija

U sklopu operativne akcije kodnog naziva “Diablo 2” policijski službenici Granične policije BiH na širem području Sarajeva vrše pretrese na šest lokacija zbog krijumčarenja opojne droge.

Navedene aktivnosti provode se u suradnji s EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužiteljstva BiH i naredbama Suda BiH zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe kao članovi grupe za organizirani kriminal počinile kazneno djelo ‘organizirani kriminal’ u vezi s kaznenim djelom ‘neovlašteni promet opojnim drogama’ i kaznenim djelom ‘pranje novca’, na način da su organizirano iz BiH i drugih država regije krijumčarili veće količine opojne droge marihuane – skanka u države Europske unije, priopćila je Granična policija BiH.

Provođenjem mjera i radnji, policijski službenici Granične policije BiH su dokumentirali da su članovi grupe za organizirani kriminal prokrijumčarili oko 1.000 kilograma opojne droge marihuane – skanka, čime je pribavljena protupravna imovinska korist u većem iznosu.

Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju.

TUŽILAŠTVO BIH: PRETRESI I HAPŠENJA NA VIŠE LOKACIJA

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski djelatnici Granične policije BiH vrše lišenja slobode i pretrese na više lokacija na području Sarajeva i drugih gradova u BiH.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta kodnog naziva “Diablo 2” u kojem je ostvarena saradnja sa strukturama Europola, Eurojust-a i zemalja EU.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni u ovom predmetu su duži vremenski period vršili krijumčarenje u Bosnu i Hercegovinu i dalju distribuciju prema ilegalnom narko-tržištu zemalja sjeverne Europe velikih količina opojne droge marihuana-skunk.

Radi se o količinama od više stotina kilograma, a krijumčarene su i druge opojne droge, čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu dostiže velike iznose, te su osumnjičeni na taj način sticali nezakonitu imovinsku korist koju su, između ostalog, ulagali u kupovinu različite imovine u BiH.

Osumnjičeni se terete za krivična djela organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa opojnih droga i pranja novca.

Nakon što osumnjičeni budu dovedeni postupajućem tužiocu, bit će ispitani i tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima u ovom predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

VIJESTI

Najnovije vijesti