Petak, 19 Aprila, 2024

U udaru ciklona u Bangladešu i Indiji poginulo najmanje 22 ljudi

U udaru ciklona u Bangladešu i Indiji poginulo najmanje 22 ljudi

Foto: Getty Images

Najmanje 22 osobe su poginue u udaru ciklona koji je prošao kroz gusto naseljena priobalna područja Indije i Bangladeša. Ciklon je nosio krovove i stvarao valove koji su uništili nasipe i mostove, čitava sela ostala su bez pitke vode, električne energije i komunikacija.

Ciklon je oslabio nakon što je u srijedu naveče pogodio obalu u jeku masovne evakuacije stanovništva. Zvaničnici su upozorili da će popravke oštećenja otežati pandemija koronavirusa, koja je već opteretila zdravstveni sistem dvije zemlje.

U Bangladešu je život izgubilo osam ljudi, dok je u državi Zapadni Bengal u Indiji potvrđeno 12 smrtnih slučajeva. Zvaničnici su rekli da su još dvije osobe poginule u indijskoj državi Odisha u Bengalskom zaljevu. Većina smrtnih slučajeva uslijedila je zbog rušenja zidova, utapanja i pada drveća u obje države.

Ciklon “Amphan”, ekvivalent uraganu kategorije tri, stvorio je jake vjetrove brzine do 170 kilometara na sat, s maksimalnim naletima od 190 kilometara na sat, kada je pogodio obalu.

Iako je izgubio snagu dok se kretao prema Bangladešu, gusto naseljena područja Južnog Bengala stradala su zbog olujnih udara koji su morsku vodu nanijeli do 25 kilometara u unutrašnjost, poplavivši gradove, među kojima i Kalkutu.

Mamata Banerje, premijerka Zapadnog Bengala rekla je da je štetu teško procijeniti. Dodala je da su ostrva odsječena od kopna, uključujući i zajednice koje žive duž Sunderbana, jedne od najvećih šuma mangrova na svijetu. Šume rasipaju energiju oluje i apsorbuju dio udara, pojasnili su meteorolozi.

U Kalkuti, glavnom gradu indijske države Zapadni Bengal mnoge stoljetne zgrade teško su oštećene, istakla je Banerjee i dodala:”

U Bangladešu je najmanje milion ljudi bilo bez električne energije, saopštilo je Ministarstvo energetike te zemlje. Stotine sela u priobalnom području bilo je potopljeno plimnim naletom. Probijeno je desetak nasipa za zaštitu od poplava.

VIJESTI

Najnovije vijesti