Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETUčenici s Balkana mogu besplatno upisati srednju školu u Turskoj

Učenici s Balkana mogu besplatno upisati srednju školu u Turskoj

Učenici iz šest balkanskih zemalja mogu po završetku osnovne škole od ove godine pohađati međunarodne srednje stručne i tehničke škole u Republici Turskoj uz osiguran smještaj, stipendiju, zdravstveno osiguranje i druge pogodnosti, javila je Anadolu agencija.

Program je kreiran za učenike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Prijave će trajati od 12. do 19. septembra. Pismeni dio ispita će biti održan 22. septembra, a usmeni od 22. do 23. Rezultati će biti objavljeni 24. septembra, a početak školovanja je od 17. oktobra.

Zainteresirani sva dodatna pitanja mogu poslati na mail: info@turkiyeburslari.gov.tr ili se obratiti Uredu savjetnika za obrazovanje u Ambasadi Republike Turkiye u Sarajevu.

Protokol kojim je učenicima s Balkana omogućeno da pohađaju neku od sedam srednjih škola u Turskoj potpisali su u junu ove godine Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo kulture i turizma te Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turske.

Oko 60 učenika iz navedenih država moći će u šest turskih gradova upisati međunarodne srednje škole Anadolu u Ankari, Balikesiru, Bursi, Konyi, Orduu i dvije škole u Istanbulu.

Radi se o renomiranim srednjim školama iz oblasti prehrambenih tehnologija (Ankara), rudarskih tehnologija (Balikesir), tehnologije mašinskog dizajna (Bursa i Istanbul – Bahcelievler), tehnologije obnovljive energije (Istanbul – Besiktas), tehnologije industrijske automatizacije (Konya) i elektrotehnike i elektronike (Ordu).

Ove srednje škole u Turskoj mogu upisati učenici iz navedenih balkanskih država rođeni poslije 1. januara 2006. godine, koji nisu državljani Turske i čiji roditelji nemaju dvojno državljanstvo koje uključuje tursko.

– Nastavljamo sa zajedničkim naporima da obezbijedimo kvalitetno obrazovanje – rekao je nakon potpisivanja protokola u junu ove godine turski ministar obrazovanja Mahmut Ozer.

Kako je kazao, sada djeca i mladi iz zemalja koja su u njihovom srcu mogu doći u ove škole i dobiti stručno obrazovanje a istovremeno će dati veoma važan doprinos Turskoj u javnoj diplomatiji na duge staze.

– Važan je i dosadašnji uspjeh učenika i preferiramo da to budu oni koji su osnovnu školu završili s najmanje 70 poena u sistemu ocjenjivanja na sto bodova. Također, ovo se odnosi na učenike koji su osnovnu školu završili prije ne više od dvije godine – ranija je izjava savjetnika za obrazovanje u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu Faruka Berata Akcesmea.

(RTV Slon/Fena)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari