Subota, 18 Maja, 2024

Udruženje žrtava i svjedoka genocida – Poziv Tužilaštvu BiH

Nakon jučerašnjih skandaloznih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, pozivamo Tužilaštvo BiH kao i Tužilaštva u F BiH da u skladu sa svojim nadležnostima provedu istragu protiv istih, stoji u saopštenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Negiranje zločina koja su iznijeli, ali i salve uvreda na novinare, posebno iskazanu prema novinarki N1 TV, mora dovesti do uključivanja nadležnih organa u istragu u protivnom će vokabular primitivaca postati praksa, a ponižavanje žrtava i svih ostalih uzor.

Tražimo da Ministarstvo Pravde  BiH, preko Ministarstva Vanjskih poslova BiH obavijesti Međunarodni  Sud  Pravde – MSP u Den  Hagu i UN o negiranju presude MSP  iz  februra 2007. godine   od strane predsjednika Srbije na teritoriji BiH  kojom je Srbija proglašena odgovornom za nesprječavanje i nekažnjavanje  genocida u Srebrenici.

“Pred Međunarodnim  Sudom  Pravde je utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici”, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom obilaska privrednog sajma u Mostaru.

Na ovaj način predsjednik Srbije je povrijedio Krivični Zakon BiH koji je dopunjen Odlukom Visokog Predstavnika o negiranju presuda međunarodnih i domaćih sudova i negiranju zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, navodi se u saopštenju.

VIJESTI

Najnovije vijesti