Petak, 9 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETUkida se novčanica od 500 eura

Ukida se novčanica od 500 eura

euri

Od ukupno 19 centralnih banaka u evrozoni njih 17 će od 27. januara prestati sa izdavanjem novčanice od 500 eura, saopšteno je iz Evropske centralne banke /ECB/.

U saopštenju se navodi da će Centralna banka Njemačke i Centralna banka Austrije nastaviti da izdaju novčanice od 500 eura do 26. aprila.

Iz ECB navode da su se njemačka i austrijska banka na takav korak odlučile “iz logističkih razloga” i sa ciljem da obezbijede neometanu tranziciju.

Planovi obustavljanja izdavanja ovih novčanica odobreni su u maju 2016. godine.

U jučerašnjem saopštenju se dodaje da će vlasnici novčanica od 500 eura i dalje moći da ih koriste za plaćanje ili štednju, javio je danas “Sputnjik”.

Novčanica od 500 eura jedna je od pet najvrednijih novčanica na svijetu, ali je na lošem glasu jer mnogi smatraju da je to omiljena novčanica kriminalaca.

Ove novčanice, koje obični Evropljani rijetko viđaju, dobile su nadimak bin ladeni, kako zbog njihove navodne upotrebe u finansiranju kriminala i terorizma tako i zbog statusa dobro poznatog sredstva plaćanja koje se rijetko koristi u svakodnevnoj trgovini.

Prema podacima ECB, trenutno postoji 521 milion novčanica od 500 eura, a posljednja je izdata 2014. godine.

DK

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari