Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Uskoro isplata zaostalih poticaja za poljoprivrednike u TK

U ovoj godini prema riječima kantonalnog ministra finansija, u Budžetu TK za 2019. godinu planirana su i povećenja poticaja za poljoprivredu, sa 3,8 miliona na ukupno četiri miliona KM. No, prije toga potrebno je isplatiti zaostatke iz prošle godine, a njih je još uvijek 1,6 miliona KM. Uzme li se u obzir činjenica da zbog neusvajanja federalnog budžeta kasne poticaji poljoprivrednicima i s ovog nivoa vlasti, upitna je realzacija plana proljetne sjetve koja bi uskoro trebala da počne, a koja će poljoprivrednike da košta blizu 71 milion KM.

„Bez adekvatne proljetne sjetve i planirane po količinama koje naši poljoprivredni proizvođači imaju ne možemo se nadati uspješnoj proizvodnji. želim da dodam da u saradnji sa mninistarstvom finansija očekujemo uskoro i izmirenje preostalih obaveza iz 2018. godine“, kazao je Samid Šarac,pomoćnik  ministarstra za poljoprivredu TK.

A konstatno kašnjenje poticaja samo je jedan od razloga zbog kojeg se svake godine broj parcela koje poljoprivrednici namjeravaju obrađivati smanjuje. Tako je i u Tuzlanskom kantonu u kojem čak 900 hektara oranica koje su bile zasijane prošle godine, neće biti obrađivano i ove godine. Interesantan podatak zasigurno je i ovaj – dok se obradive površine u poljoprivrednim krajevima kao što su Gradačac i Srebrenik smanjuju, Grad Tuzla svake godine bilježi po nekoliko oranica više, ove godine više čak za 10,26 posto.

(RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti