Srijeda, 29 Novembra, 2023

Važan je Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora u Tuzli

Već 43 godine Javna ustanova Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora u Tuzli uspješno obrazuje učenike od predškolskog uzrasta do devetog razreda. Korisnici ovog centra su djeca oštećenog sluha i govora, djeca s kohlearnim implantatom, ali i djeca sa višestrukim smetnjama.

Aida Ibrahimović, majka petogodišnje djevojčice Ajše, koja ima 100-postotno oštećenje sluha, svaki dan, već dvije godine dolazi u ovaj centar. Za Aidu i njenu kćerku, koje su iz Gračanice, ne predstavlja problem prelaziti oko 100 kilometara dnevno jer je napredak evidentan.

U ovaj centar već sedam godina dolazi i Enisa Zukić, majka djevojčice sa autizmom, koja ovdje pohađa sedmi razred. Život sa autističnom djetetom nije jednostavan, zahtijeva mnogo odricanja i maksimalnu posvećenost, ali dolazak u Centar mnogo im je pomogao u rehabilitaciji.

Centar za rehabilitaciju slušanja i govora u Tuzli pohađa 30 učenika. Ova ustanova obrazuje učenike od predškolskog uzrasta do devetog razreda, a koji imaju oštećenja sluha ili, pak, višestruke smetnje.

“Dolaze djeca iz redovnih škola. Dolaze na pomoć u učenju, dolaze na rehabilitaciju slušanja i govora, dolaze na senzornu edukaciju. Svi tretmani u našoj ustanovi su besplatni”, navodi Amra Imširagić, direktorica Centra za rehabilitaciju slušanja i govora.

Znakovni jezik također je barijera za osobe oštećenog sluha. No, od ove godine u TK-u na snazi je Zakon o upotrebi znakovnog jezika, prema kojemsu sve institucije i organi dužni su da obezbijede tumača znakovnog jezika.

“Poznavati znakovni jezik za mene je isto kao poznavati njemački ili engleski. Nema tu neke razlike. Nikada ne znate kada će vam koji jezik zatrebati”, dodaje Imširagić.

Neophodno je veću pažnju usmjeriti ka izučavanju znakovnog jezika i kroz redovni školski program, a koliko je ovaj centar važan, pokazali su učenici koji su svoje školovanje uspješno nastavili i u srednjim školama.

federalna.ba

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najnovije vijesti