Srijeda, 24 Jula, 2024

Večeras u Srebreniku promocija knjige “Deseta vrata pakla”

U organizaciji BZK “Preporod” Srebrenik večeras će se održati promocija knjige Rezaka Hukanovića “Deseta vrata pakla”, u Plavoj sali Doma kulture Srebrenik s početkom u 18 sati.

Rezak Hukanović rođen je 1949. u Prijedoru. Do knjige “Deseta vrata pakla” objavio je šest zbirki pjesama. Prije rata se bavio novinarstvom, te je povremeno radio na lokalnom radiju. Bio je vlasnik privatne radio stanice u Prijedoru koja mu je oduzeta nakon njegovog hapšenja u maju 1992. Za vrijeme izbjeglištva u Norveškoj bio je glavni urednik lista “Moja BiH”.

Knjiga “Deseta vrata pakla” prevedena je na norveški, engleski, turski, njemački i nedavno na italijanski jezik.

Rezak Hukanović je u ljeto 1992. pola godine proveo kao zarobljenik u logorima smrti Omarska i Manjača na području općine Prijedor.  Svoja iskustva  zabilježio je u knjizi, koja je dvije decenije nakon događaja u njoj opisanih, doživjela svoje drugo, prošireno izdanje.

Knjiga je dokumentarno svjedočenje sudionika događaja koji danas tonu u zaborav.

O logorima smrti u okolini Prijedora autor u  jednom intervjuu kaže :- “Prijedor je grad koji je imao tri koncentraciona logora, a nije bilo rata u Prijedoru.Prijedor je grad blizu četiri hiljade žrtava. Grad u kojem je ubijeno 102 djece, u kojem žive, između ostalih majke kojima je ubijeno dvoje, troje, četvero, petero pa i šestero djece”.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI