Petak, 19 Aprila, 2024

Velika Britanija odobrila Oxfordovu vakcinu protiv koronavirusa

Britanska regulatorna agencija za medicinu i javno zdravlje (MHRA) odobrila je upotrebu vakcine koje je razvila tvrtka AstraZeneca u suradnji sa Sveučilištem Oxford, objavila je danas vlada.

“Sada će nacionalni zdravstveni sustav početi pripreme za početak inokulacije cjepivom Oxford University/AstraZeneca”, objavila je vlada, prenosi Hina.

Riječ je o drugom cjepivu odobrenom za uporabu u Velikoj Britaniji, koja je odobrila Pfizer/BioNtechovo cjepivo 2. prosinca te počela cijepiti štićenike domova za starije i drugu najosjetljiviju populaciju.

Cijepljenje počinje 4. siječnja

Cijepljenje će početi 4. siječnja, rekao je ministar zdravstva Matt Hancock, prenosi BBC.

“To će stvarno ubrzati proces cijepljenja u prvim tjednima nove godine”, rekao je.

Ujedinjeno Kraljevstvo naručilo je 100 milijuna doza proizvođača AstraZenece, što je dostatno za cijepljenje 50 milijuna ljudi, dodaje BBC.

“Zahvaljujući dvama sada odobrenim cjepivima, moći ćemo cijepiti veći broj ljudi koji su najugroženiji, zaštititi ih od bolesti i smanjiti smrtnost i hospitalizacije”, navodi vlada u Londonu, kako prenosi agencija dpa.Cjepivo Oxford-AstraZeneca ubrzat će proces u UK-u jer je jeftino i podobnije za masovnu proizvodnju. Može se čuvati u običnom hladnjaku, što je njegova prednost u odnosu na Pfizer-BioNTechovo koje zahtijeva pohranu pri temperaturi na 70 stupnjeva Celzijevih ispod nule.

VIJESTI

Najnovije vijesti