Srijeda, 28 Februara, 2024

Virus Zapadnog Nila blizu Bosne i Hercegovine

U Srbiji je registrovano 126 slučajeva obolijevanja od groznice Zapadnog Nila, dok je 11 pacijenata umrlo od te bolesti koju prenose komarci, saopćio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Najviše oboljelih je u Beogradu (61), Južnobačkom (24), Južnobanatskom okrugu (22), Zapadnobačkom (6), Srednjebanatskom (4), Sremskom (3), Podunavskom (2), Braničevskom (2), Sjevernobanatskom (2).

Groznica zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji 2012. godine. Od tada do 2017. godine prijavljeno je 574 slučaja groznice Zapadnog Nila, a umrla je 61 osoba, navedeno je na sajtu Batuta, prenosi Tanjug.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje i najviše se javlja u periodu najveće aktivnosti komaraca. Iskustva su pokazala da se prvi oboljeli uglavnom javi u drugoj polovini jula, a da se najviše oboljelih prijavljuje tokom augusta.

U Evropskoj uniji tokom ove godine registrovan je 231 slučaj obolijevanja od groznice Zapadnog Nila i to u Italiji, Grčkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Francuskoj, dok je osam pacijenata umrlo.

(RTV Slon/Fena)

VIJESTI

Najnovije vijesti