Petak, 19 Aprila, 2024

Više od 8.000 djece ubijeno i ranjeno u sukobima

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres nazvao je neprihvatljivom i užasnom činjenicu da je više od 8.000 djece ubijeno i ranjeno u sukobima tokom prošle godine od Sirije i Jemena do Konga i Afganistana.

Guterres je u svom godišnjem izvještaju o djeci u oružanim sukobima izjavio da je UN potvrdio 3.512 smrti djece u Afganistanu tokom 2016. godine, što je više od 40 posto ukupnog i “najvećeg broja ikada zabilježenog” u ovoj zemlji, izvještava Associated Press.

Regrutacija i korištenje djece u sukobima više se nego udvostručila u Somaliji i Siriji u odnosu na 2015. godinu.

Iz UN-a su potvrdili 169 incidenata koji su pogodili najmanje 1.022 djece u Južnom Sudanu, od kojih su više od 60 posto regrutirale i iskoristile vladine sigurnosne snage, rekao je Guterres.

Generalni sekretar je kazao da su ekstremističke grupe al Shahab, Boko Haram, tzv. Islamska država i talibani počinili više od 6.800 zločina protiv djece.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u saopćenju je rekao da je Guterres užasnut ne samo zbog regrutacija i činjenice da je 8.000 djece ubijeno i ranjeno, već i zbog seksualnog nasilja nad djevojčicama i dječacima i zbog napada na škole i bolnice, prenijela je FENA.

VIJESTI

Najnovije vijesti