Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Za održivi povratak u TK više od 260 hiljada KM

Povratnici u 26 Općina u Tuzlanskom kantonu već naredne sedmice mogu konkurisati na Javni poziv koji će objaviti ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK. Po pet povratnika iz svake općine ukoliko ispune uslove, mogu dobiti po šest hiljada konvertibilnih maraka koje mogu iskoristiti kako bi unaprijedili poljoprivrednu proizvodnju ili obrt. I ove godine u okviru Programa održivog povratka u TK obezbijeđena su sredstva u iznosu od 260.200 KM, a danas je utvrđen i Pravilnik na osnovu kojeg će se vršiti odabir korisnika. Definisano je ko može konkurisati, koja je dokumentacija potrebna ali i mnogi drugi uslovi koje povratnici moraju ispuniti.

“Ovdje se radi o donacijama uglavnom kao i svake godine, sitna i krupna stoka, priključci za mehanizaciju, ili eventualno neka mašina ili oprema za otvaranje obrta. Onima koji se bave obrtom, oni koji žive u urbanim sredima, ali i onima koji žive u ruralnim sredima, koji se bave proizvodnjom i na tržištu to prodaju.”, kazao je Nurdin Muhamedbegović iz ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK .

Nakon zatvaranja konkursa, selekcija će se vršiti prema broju osvojenih bodova. Bit će sačinjene dvije komisije od kojih će jedna prikupiti, odabrati i odobriti zahtjeve, dok će druga izaći na teren kako bi utvrdila tačnost informacija koje aplikanti budu naveli u prijavama. Na taj način izbjeći će se eventualne neregularnosti do kojih bi moglo doći.
Vlada TK danas je utvrdila i prijedloge Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju nekoliko osnovnih i srednjih škola u TK. Radi se o izmjenama i dopunama kojima se vrši usklađivanje pomenutih zakona sa Zakonima o osnovnom i srednjem obrazovanju u Tuzlanskom kantonu.

“Ono što je osnovni cilj ovih izmjena jeste da svi Zakoni budu međusobno usklađeni i da sadrže pravna rjesenja prvensteno u dijelu koji se tiče imenovanja, nadležnosti, sastava i drugih pitanja vezanih za rad školskih odbora, odnosno imenovanja, način rada i nadležnosti vezanih za rad direktora.”, istakao je Fuad Mešanović, pomoćnik ministra obrazovanja i nauke TK.

Danas je imenovana komisija za zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, kako bi se planirane aktivnosti oko zbrinjavanja tehnološkog viška i davanja saglasnosti na potrebe i raspisivanja konkursa mogle realizirati do početka naredne školske godine.

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti