Utorak, 5 Decembra, 2023

Zabilježen rast investicija u BiH

BiH je u prvoj četvrtini ove godine ostvarila ekonomski rast od dva posto u odnosu na isti period prethodne godine u svim kategorijama, osim javne potrošnje, navedeno je u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o kretanju makroekonomskih pokazatelja.

Najznačajniji rast, a samim tim i doprinos ekonomskom rastu u prvoj četvrtini ostvaren je u finalnoj potrošnji, koja je uvećana za 1,9 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Ovo povećanje ostvareno je zahvaljujući povećanju potrošnje domaćinstava od 2,5 posto, dok je javna potrošnja smanjena za 0,2 posto.

Osim povećanja potrošnje, u prvom kvartalu evidentirano je značajno povećanje investicija – za više od 30 posto, što je, kako se navodi, dodatno podstaklo ostvareni ekonomski rast u BiH.

Tokom posmatranog perioda, ističe se u informaciji, zahvaljujući jačanju izvozne tražnje i povećanju poslovne aktivnosti u zemlji, povećani su izvoz i uvoz, a stope rasta su veće od 10 posto.

Većina kratkoročnih indikatora o ekonomskim kretanjima u BiH pokazuju da je ekonomski rast iz prvog kvartala nastavljen i tokom drugog kvartala, prenosi Biznis Info.

Povoljne ekonomske prilike u međunarodnom ekonomskom okruženju, najviše u zemljama EU, omogućile su nastavak trenda rasta u okviru spoljnotrgovinske robne razmjene s inostranstvom. 

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti