Utorak, 5 Decembra, 2023

Zagađenje zraka moglo bi izazvati milione preranih umiranja do 2050. godine

Šteta nanesena planeti tako je ozbiljna da će predstavljati rastuću prijetnju iz godine u godinu ukoliko se ne poduzme hitna akcija, upozorile su Ujedinjene nacije u srijedu.

Svijetu je potrebno drastično jačanje zaštite okoliša, a u regijama Azije, Bliskog istoka i Afrike mogli bi se desiti milioni slučajeva preranog umiranja do 2050., navodi se u izvještaju koji je kreiralo 250 naučnika i eksperata iz više od 70 zemalja.

– Nauka je jasna. Zdravlje i prosperitet čovječanstva direktno su povezani sa stanjem našeg okoliša. Nalazimo se na raskršću – izjavila je izvršna direktorica UN-ovog Programa za okoliš Joyce Msuya.

Izvještaj je objavljen tokom četvrte sjednice Skupštine UN-a za okoliš, koja se održava u kenijskoj prijestonici Najrobiju u ovoj sedmici.

Konferenciji prisustvuju francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački ministar okoliša Jochen Flasbarth, kao i deseci ostalih šefova država, ministara okoliša i konzervacionista.

UN su također pozvale na stvaranje globalnog sporazuma kojim bi se uklonilo najmanje osam miliona tona plastike koja zagađuje svjetske okeane svake godine.

UN procjenjuju da će u okeanima do 2050. godine boraviti više plastike nego riba.

Očekuje se da se samit također bavi ključnim temama kao što su sprečavanje neracionalnog trošenja hrane i promoviranje širenja elektronske mobilnosti, prenosi dpa.

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti