Nedjelja, 14 Jula, 2024

Znanjem od recesije ka prosperitetu

ekonomski fakultet tuzla

Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli u koorganizaciji sa: Ekonomskim fakultetom iz Osijeka, Ekonomsko-poslovnim fakultetom Maribor, Beogradskom Bankarskom Akademijom, Ekonomskim fakultetom Podgorica i Ekonomskim fakultetom Prilep 6. i 7. decembra 2013. godine organizuje TREĆU MEĐUNARODNU NAUČNU KONFERENCIJU EKONOMIJA INTEGRACIJA na temu: Znanjem od recesije ka prosperitetu.
Temeljni cilj naučne konferencije je aktualizirati i ponuditi konkretna rješenja za  problem rastuće nezaposlenosti u nacionalnim ekonomijama koga percipiramo kao  centralni problem i izazov suvremenih znanstvenika i istraživača. Neusklađenost obrazovnog sistema sa sadašnjim i budućim potrebama rada u pogledu izlaznih kompetencija učenika i studenata, generira kako ukupnu tako i strukturnu nezaposlenost.
U tom kontekstu prepoznat je nedostatak “korisnog znanja” koje je neophodno za postizanje individualne, organizacijske i nacionalne konkurentnosti. Inače, u savremenom dobu znanje je prepoznato kao glavni faktor postizanja konkurentnosti o čemu postoji opća saglasnost među znanstvenicima i istraživačima.
Tematika naučne konferencije je  posvećena aktuelnim problemima u nacionalnim ekonomijama, s posebnim osvrtom na jačanje uloge (značaja) obrazovne i istraživačke djelatnosti kao fundamenta, koja može doprinijeti nastojanjima globalnog društva za izlazak iz krize i ekonomski, održiv razvoj.
Stoga će rasprave i diskusije biti usmjerene na poteze koje bi trebalo poduzeti kako bi se ostvario značajan napredak u nadomještavanju tzv. „korisnog znanja“. Time bi se svakako, skrenula pažnja društva na probleme, koje je već prepoznalo – strukturalna nezaposlenost.
Očekujemo da će naučna konferencija razultirati konkretnim prijedlozima za unapređenje načina komunikacije između donosioca odluka (decision makers: vlada, ministarstva i državne agencije), istraživača (univerziteti, istraživači, razvojni centri), te menadžera i vlasnika kompanija.
Konferenciji učestvuju naučnici i stručnjaci iz područja ekonomije, finansija, menadžmenta, kao i iz drugih područja nauke. Učesnici su iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, USA i Bosne i Hercegovine. To je prilika da se na jednom mjestu, na naučnom nivou, rasprave bitna pitanja iz tematskih područja konferencije i ukaže na značaj savremenih integracionih trendova koji će u velikoj mjeri doprinijeti međunarodnoj ekonomskoj otvorenosti u bliskoj budućnosti.
S obzirom na značaj tematike Konfencije na koju se prijavilo preko 100 učesnika, pozivamo Vas da doprinesete kvalitetu održavanja ovog događaja, koji je od velikog značaja za BiH, Tuzlanski kanton i grad Tuzlu.
Promotivni plan Konferencije:
Pres konferencija je zakazana za 04.12. 2013. godine u 10 h na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli (Sala za sastanke).
Otvaranje Konferencije počinje 06.12. 2013. godine u 10h u Hotelu Tuzla (Kristalna dvorana).
Zatvaranje Konferencije 07.12. 2013. godine u 13 h u Hotelu Tuzla.

VIJESTI

Najnovije vijesti